Zagrebačkim ulicama…izlet drugi…kratak izvještaj sa šetnje

NAZIV IZLETA: Preko Trnja do zvijezda

MJESTO SASTANKA ŠETAČA: Park Pravednika među Narodima, Zagorska ulica

VRIJEME SASTANKA ŠETAČA: Nedjelja, 15.05. 2016., 16 h

DULJINA I TRAJANJE ŠETNJE: 10-15 km, cca 4 h

ŠETAČI:

Ianus Christius; voditelj izleta

Damir Koboević; entuzijast, zaljubljenik u povijest i fotografiju, turistički vodič, zaljubljenik u čari poluotoka Pelješca (više info na https://www.facebook.com/Kad-srce-kaže-ljetokaže-Pelješac…/…)

Snježana Grahovac; erudit, turistički vodič (više o njoj na https://www.tourhq.com/guide/hr65541/snjezana-grahovac)

…Iako je izgledalo da nam vrijeme neće ići na ruku, budući je cijelo nedjeljno prijepodne padala jaka kiša, vrijeme se polako počelo mijenjati na bolje. Izlet je počeo u tmurnom i prohladnom vremenu, a završio u nešto toplijem i sunčanijem okruženju.

Šetnju sam počeo iz Parka Pravednika među Narodima, gdje sam šetačima ispričao kratku priču o povijesti mojeg kvarta Ciglenice, nekadašnjim malim privatnim ciglanama iz kojih je izgrađen cijeli današnji kvart, a kruna te gradnje je i unikatan Crveni neboder, vjerojatno jedini takav u gradu, izgrađen u potpunosti od stare pečene crvene cigle, čija je ilovača bila vađena iz obližnjeg, sada nadsvođenog i preusmjerenog potoka Kunišćaka.

Zatim je uslijedila priča o planiranim stambenim naseljima prvih radnika-željezničara, o tajnama Zagorske ulice i zagorskog bloka ulica, o na daleko popularnom restoranu i vinariji Blato, o kvartu Pongračevo i njegovim nasadima Trešanja (tj. Črešanja), po kojima je cijela gradska četvrt dobila ime. Prolazeći preko velike livade na putu do srca Trešnjevke, Trešnjevačkog placa, upoznali smo se s prvim Gradskim vodovodom, prvim i još uvijek funkcionalnim gradskim bunarom; zatim zgradom sjedišta RTL-a i poduzeća Eriksson-Nikola Tesla, nekad najpoznatijoj tvornici telefonskih uređaja.

bunar
Najstariji bunar Gradskog vodovoda, Trešnjevka

Obišli smo i Novodvorsku ulicu, najmanju ulicu u Zagrebu, prošli kroz Trešnjevački plac, zatim pokraj kompleksa Ekonomske i IX. gimnazije u Dobojskoj ulici, a potom preko Zagrebačke avenije stigli u “ozloglašenu” Knežiju, dom “Dečkiju s Knežije”. Tu sam šetačima pokazao poznatu Crkvu Marije Pomoćnice, gdje se jednom godišnje održava poprilično bogata proslava obljetnice župe (pod bogata mislim prvenstveno na mnoštvo ića i pića). Vidjeli smo i stazu Mini Autodroma Ayrton Senna, tik uz Savsku cestu.

Prešavši spomenutu ulicu, i dok smo hodali Prisavljem, ispričao sam ponešto o nekad vrlo popularnom Movie Pubu, zatim Boćarskom domu i terenima NK Zagreb, te Studenskom domu Cvjetno naselje. Ubrzo potom stigli smo i do zgrade Ministarstva pomorstva, prometa i veza; male zgrade SRCE-a, a pokraj kompleksa HRT-a smo se i slikali, i to baš na 90-u obljetnicu od osnutka radija i 60-u obljetnicu od osnutka televizije. U tom starijem ruralnom dijelu GČ Trnje, sreli smo i Franceka s kravatom.

hrt
iza zgrade HRT-a

Umjesto kroz srce kvarta, pošli smo Trnjanskim nasipom, do spomenika biciklu, zatim zgrade Beiersdorfa (proizvođača Nivea-e) i jedne krasne HEP-ove trafostanice. Rutu kroz Trnje završili smo prošavši južnim dijelom Trnjanske Savice. U Borovju smo posjetili zagrebačku džamiju i Islamski centar, a neposredno pred ulazak u Folnegovićevo naselje, i IGH te Coca Colu. U Sigečici, pred završetak današnje dionice ispod Zagreb Towera, susreli smo ukrašenu kućicu uređenu u spomen na ovaj trnjanski kvart.

džamija
Džamija na Borovju

U galeriji fotografija, možete vidjeti cijeli naš put i sve njegove zanimljivosti. Svi oni koji se nisu odazvali ovom izletu, mogu žaliti za propuštenim, jer mnogo toga smo obišli, još više naučili i što je najbitnije dobro se zabavili i rekreirali.

sigečica
Spomen-kuća na Sigečici

Link na galeriju fotografija s ovog izleta:

https://www.facebook.com/media/set/…

Autori fotografija:

Damir Koboević(71), Ianus Christius(4)