Zagrebačkim ulicama…izlet treći…kratak izvještaj sa šetnje

NAZIV IZLETA: Trasom Samoborčeka

MJESTO SASTANKA ŠETAČA: Pivnica Trešnjevka, Ulica Božidara Adžije 16

VRIJEME SASTANKA ŠETAČA: Nedjelja, 22.05. 2016., 15 h

DULJINA I TRAJANJE ŠETNJE: 10-15 km, cca 4 h

ŠETAČI:

Ianus Christius; voditelj izleta

Damir Koboević; glavni fotograf izleta; entuzijast, zaljubljenik u povijest i fotografiju, turistički vodič, zaljubljenik u čari poluotoka Pelješca (više info na https://www.facebook.com/Kad-srce-kaže-ljetokaže-Pelješac…/…)

Snježana Grahovac; erudit, turistički vodič (više o njoj na https://www.tourhq.com/guide/hr65541/snjezana-grahovac)

Luce; entuzijast iz južnih krajeva

…U odnosu na protekla dva izleta, kad nas je pratilo vrlo promjenjivo i prohladno vrijeme, ova nedjelja je bila iznimno topla, ali uobičajena za ovaj dio godine.

Ovu treću šetnju, ili bolje rečeno pješačku avanturu, počeli smo iz Pivnice Trešnjevka (još donedavno tu je bila Pivnica Medvedgrad), i to nakon neplanirane kratke pauze za piće. Zgrada današnje Pivnice do 1979. koristila se kao prva postaja Samoborčeka, a zvala se Zagrebački Samoborski kolodvor. U blizini današnje pivnice, a nekadašnjeg kolodvora, nalazi se i mala zgrada nekadašnje željezničarske radionice i skladišta, pokraj malog parka prema Kučerinoj ulici.

trešnja

Prešavši Novu cestu, našli smo se na čistini kod parkirališta u kompleksu Doma sportova, ispod velebnog Hotela Panorama, i na početku nekadašnjeg Munjarskog puta, danas dugačke livade kojom je prometovao naš vlakić. Na početku same livade još se mogu naći ostaci drvenih pragova tadašnje uskotračne pruge.

Prelaskom Selske ceste, našli smo se u Pongračevu, nekadašnjem velikom voćnjaku trešanja (točnije črešanja), po kojem je ova gradska četvrt dobila ime. Pješačeći po nekadašnjem Samoborčekovom nasipu, opazili smo i željezničarske stupiće, te ostatke starih šina, odnosno tračnica.

Na početku Zagorske ulice, jedne od središnjih ulica sjeverne Trešnjevke (uz Selsku cestu i Ozaljsku ulicu), našli smo i nekoliko starih šina nekadašnje širokotračne vojno-industrijske pruge na trasi Črnomerec-Prečko(vojarna) i Črnomerec-Končar. Napustivši kvart Pongračevo i Ciglenicu, i prešavši preko Zagrebačke ceste, ušli smo u Oranice, a tamo su najzanimljiviji bili posjet bivšoj Tvornici olovaka, popularnom TOZ-u Slavoljuba Penkale; te jedinom pješačkom mostu preko željezničke pruge. Mostom smo prešli na Ilicu, a ubrzo smo se našli i pod Grmoščicom, koja je neslavno poznata po velikim odronima zemlje za vrijeme velikih kiša, tzv. zagrebačkim klizištima.

toz

Došavši ponovno do Oranica, prešli smo pokraj dvaju željezničkih mostića preko potoka Vrapčaka (jedan je Samoborčekov, drugi pripada nekom TK-u). Šečući se kroz Vrapčansku putinu, vidjeli smo nekoliko krasno uređenih vrtova, ali i stablo jedne već vrlo zrele trešnje, do čijih plodova nikako nismo mogli doći. Poslije nas je čekao još jedan Samoborčekov mostić, u blizini današnje željezničke postaje Vrapče, kao i dolazak na Samoborsku cestu, koja nas je pratila do kraja samog izleta.

Izuzev posjete starokatoličkoj crkvi i prekrasnoj Župnoj crkvi Marijina Uznesenja (prekrasna žuto-bijela fasada, jedne od najstarijih crkava u zapadnom dijelu grada), te Gimnaziji Lucijana Vranjanina u Donjem Stenjevcu, nešto zanimljivo na samoj cesti nismo mogli vidjeti.

stenjevec

Činjenica je da je sama Samoborska cesta prebučna i preprometna ulica, a izgled dodatno nagrđuju sve te nove staklenometalne katnice, pretežno poslovnog karaktera. Nakon određenog vremena, našli smo se na Podsusedskom mostu, i s pogledom na rijeku Savu završili smo i treću pješačku avanturu ciklusa Zagrebačkim ulicama. Kolega Damir Koboević izrazio je i želju za posjetom i fotografiranjem spomenika Zagrebačkom kitu, čije su ostatke našli na dijelu Medvednice iznad Podsuseda, a sami spomenik, tj. maketa, nalazi se na Podsusedskom trgu.

Za kraj, ponovno ću napomenuti, da svi oni koji su bili prelijeni da se odazovu ovom izletu, mnogo su propustili, posebno stoga što je dan bio vedar i sunčan, iako malo pretopao.

U galeriji fotografija, možete vidjeti cijeli naš put i sve njegove zanimljivosti.

Link na galeriju fotografija s ovog izleta:

https://www.facebook.com/media/set/…

Autor svih fotografija:

Damir Koboević