Zagrebačkim ulicama…izlet peti…kratak izvještaj sa šetnje

NAZIV IZLETA: elitni kvartovi Podsljemena

MJESTO SASTANKA ŠETAČA: OŠ Miroslava Krleže, Kaptol 16

VRIJEME SASTANKA ŠETAČA: Subota, 11. 06. 2016., 15 h

DULJINA I TRAJANJE ŠETNJE: cca 20 km, cca 5 h

ŠETAČI:

Ianus Christius; voditelj izleta

Damir Koboević; glavni fotograf izleta

Snježana Snowie Grahovac

Luce

…U jubilarnom petom izletu odlučio sam šačicu stalnih i upornih šetača upoznati s najsjevernijim dijelovima grada, koji su poznati po prirodnim ljepotama, skupim nekretninama, ali i mnogobrojnim zanimljivostima.

sveti dizmuš
Crkva Sv. Dizmuša, jedina crkva na svijetu posvećena razbojniku (vrlo rijetko otvara svoja vrata)

Izlet je krenuo ispred glavnog ulaza u OŠ Miroslava Krleže, gdje smo se upoznali s ovom obrazovnom ustanovom (inače mojom prvom osnovnom školom, druga je bila OŠ Augusta Šenoe na Selskoj cesti) i nešto daljom zgradom prvog kemijskog laboratorija u Zagrebu.

kemijski lab
Najstariji kemijski laboratorij u gradu

Spustivši se u Tkalču, prošli smo pokraj i kroz trgovačke centre bivše Cascade (sada u novoj rekonstrukciji), Centra Kaptol i poznatu HAZU-ovu Gliptoteku. Umjesto kroz Medvedgradsku, popeli smo se na Novu Ves, gdje sam šetačima pokazao nekoliko znamenitosti: najstariju zagrebačku parnu pekarnu Trajković, Župnu crkvu Ivana Krstitelja (nekadašnji templarski samostan), te kuću gdje su se rodili i živjeli Ivan Krstitelj Tkalčić (poznati zagrebački povjesničar; veliki poznavatelj povijesti Zagreba) i August Cesarec (revolucionar i književnik).

pekara
Pekara Trajković, najstarija zagrebačka pekara
ivan krstitelj
Crkva Sv. Ivana Krstitelja, nekadašnji templarski samostan

Prošavši Gupčevu zvijezdu i zgradu nekadašnje Tiskare Mladost, uputili smo se prema kaskadnim stanovima na Ksaveru i upoznali se s tzv. drugom zagrebačkom uspinjačom (tj. malim kosim dizalom).

uspinjača
Druga zagrebačka “uspinjača”, na Ksaveru

Na Ksaveru smo prošli i kroz kompleks samostana i crkve franjevaca trećeredaca i njihovo prekrasno šetalište s križnim putem.

križni put

U Mallinovom parku, jednom od najstarijih parkova u gradu, vidjeli smo i najstarije drvo sekvoje u gradu.

sekvoja
Ležim ispod najstarije sekvoje u gradu, Mallinov park

Popularnom planinarskom 15-icom dovezli smo se do Gračana, do jedinog gradskog pješačkog mosta iznad tramvajske pruge, te zatim prošavši dio popularne Leustekove planinarske staze, otputili se sve do Gračanskog Dolja, tunela, pokraj puta za Vilu Rebar, pa dolje prema Pilani i istoimenom potoku Bliznecu.

tramvaj
bivša 15-ica, nekada jedini brdski gradski tramvaj
tunel
u tunelu Sljeme, na planinarskoj ruti prema vrhu Medvednice

 

pp medvednica
na ulazu u PP Medvednica

Vrativši se do raskršća nekadašnjih sela Gračana i Markuševca, nastavili smo dalje na istok, prema najstarijoj gradskoj crkvi – Župnoj crkvi Svetog Šimuna i Jude Tadeja i njezinom pripadajućem groblju, te prekrasnom dvostrukom dvorištu. Umjesto da idemo pješice kroz cijelu ulicu Štefanovec, veći dio te ulice smo skratili autobusnom vožnjom, sve do Retencije Štefanovec i Centra za obuku pasa vodiča za slijepe i slabovidne osobe Silver. Nešto dalje nalazi se i Spomen park Dotrščina.

markuševac
najstarija gradska crkva u Markuševcu

U Svetošimunskoj cesti prošli smo pokraj Policijske akademije (šteta što nije Sv. Šimun zaštitnik policije, kako sam ispočetka pomislio; nego Sveti Mihael; bila bi fora da je policija smještena u njegovoj ulici), a prateći potok Bliznec uz prekrasno šetalište s istočne strane park šume Maksimir, stigli smo do velikog kompleska Agronomskog i Šumarskog fakulteta. Uz zvuke žaba iz spomenutog potoka, u kasne večernje sate stigli smo do kraja ove duge šetnje, na Maksimirsku cestu, na Ravnice, točno nasuprot pogona Tvornice Kraš.

agromonija
klupice za studente na Agronomskom fakultetu

Svi oni koji nisu došli, propustili su saznati mnogo zanimljivosti i detalja o sjevernim dijelovima grada na Savi.

U slijedećem izletu upoznati ćemo se s čarima najduže gradske ulice, pa bi bilo lijepo da nam se pridružite i učinite ovaj izlet još zabavnijim. Jer u društvu je uvijek bolje!

U galeriji fotografija, možete vidjeti cijeli naš put i sve njegove zanimljivosti.

Link na galeriju fotografija s ovog izleta:

https://www.facebook.com/media/set/…

Autor svih fotografija:

Damir Koboević