…Ukoliko ste jedan od onih šetača grada Zagreba koji povremeno upere svoj pogled iznad razine ulice, na okolne zgrade i ine objekte, vjerojatno ste povremeno mogli naići na nekakve kamene natpise, ugravirane na zgradama, pretežno na Gornjem i Donjem Gradu. Te natpise najčešće ćete naći iznad ulaznih vrata, a vrlo često i s njihove lijeve ili desne strane, na vrlo vidljivom mjestu.

crnatkova 16

deželića 46

Ti kameni natpisi predstavljaju arhitekte, a često i građevinske inženjere koji su gradili dotičnu zgradu, bilo njih osobno ili njihovo ondašnje poduzeće.

ilica 146

ilica 166

Razlog zašto su to graditelji radili nije samo zbog označavanja vlasništva zgrade (što se danas više ne radi), nego i kao svojevrsna reklama za buduće projekte. Naime, svatko tko bi prošao pokraj njihove zgrade, ili ušao kroz vrata, nikako ne bi mogao ne primijetiti vrlo vidljive oznake na samoj zgradi.

klaićeva 21

klaićeva 60

Arhitekti i građevinari su smatrali, da ukoliko se nekom prolazniku ili susjedu svidi izgled, tj. arhitektura i funkcionalnost same zgrade, kako imaju velike šanse da takvim načinom oglašavanja svog posla pokrenu novi posao, tj. da nađu nove klijente za gradnju nove zgrade.

mažuranac 5

mažuranić 8

To je i glavni razlog postavljanju takvih kamenih natpisa, a takav način oglašavanja svog rada bio je uobičajen u cijelom svijetu, a napose u Europi, naročito u 19. i početkom 20. st.

podolje

trg mačeka

Ovakvih natpisa u gradu Zagrebu ima preko 100, iako su nažalost mnogi zbog vremena i vandala djelomično ili trajno oštećeni.

vinogradska

žerjavića 10

Više o ovim natpisima i samim arhitektima/građevinarima pročitajte na:

Nepoznati Zagreb

Mapiranje Trešnjevke

Društvo arhitekata Zagreba

Natpisi i oznake graditelja na zagrebačkim zgradama