“Koliko jezika govoriš, toliko vrijediš”;

tako su nas učili naši stari, i vjerojatno nisu govorili uzalud jer upravo u današnjem modernom svijetu, u ovom globalnom selu, poznavanje stranih jezika nije samo stvar prestiža, nego i nužna potreba. Posebno ako radite u stranim poduzećima, ili se, kao ja, spremate na život i rad u inozemstvu.

Također, čak i ako ostanete u svojoj domovini, poznavanje barem jednog svjetskog jezika, poput engleskog, je i više nego potrebno, jer da bi normalno funkcionirali i tražili relevantne informacije, mediji poput televizije, radija ili lokalnih novina više nisu dovoljni.

U 21. stoljeću, više nego ikada, globalna komunikacija i informatika stvorili su najveću komunikacijsku i informacijsku mrežu koju većina nas koristi svakodnevno. Naravno, riječ je o internetu. Unatoč činjenici da su naši lokalni internetski prostori bogati raznim informacijama, za nešto više i konkretnije trebate poznavati barem neke od osnovnih stranih jezika, počevši od sveprisutnog engleskog, pa preko nešto manje zastupljenih njemačkog, talijanskog, španjolskog i francuskog jezika.

Da biste recimo mogli komunicirati s ljudima izvan ove naše “balkanske” regije treba vam barem engleski. Također se ista stvar događa ako želite slušati glazbu, gledati filmove preko web portala i platformi poput Youtube-a, igrati igrice, “skidati” programe itd. Do mnogih važnih stvari i informacija iz kategorija kao što su “uradi sam”, “nauči nešto novo”, “pitaj za savjet” itd., gotovo je nemoguće doći ako poznajete samo svoj materinji jezik.

S obzirom da imam snažnu namjeru da do jeseni otputujem u Kraljevinu Švedsku i tamo nađem novi posao, ali i novi i nadam se bolji život, bilo je očito da ću uz raznu papirologiju i sve ostale prijave (na burzu, migracijsku ured, poreznu upravu itd.) morati naučiti i švedski jezik, barem njegove osnove, kako bi se lakše snašao među domaćom populacijom, i kako bi si povećao šanse za nalaženjem posla.

švedski

Ako netko poput mene razmišlja o trajnom ili barem privremenom odlasku u Švedsku i smatra kako bi bilo dobro da nauči osnove švedskog jezika, preporučio bih mu/joj da se registrira i ulogira na slijedećim stranicama, gdje besplatno može naučiti osnove švedskog jezika, kroz više modula.

Ja trenutno učim preko web stranice (inače stranice švedskog sveučilišta) Learning Swedish

module1

module2

Uz nju, postoje dobri i kvalitetni besplatni online tečajevi na:

Duolingo

duolingo

Study in Sweden

study

Ukoliko se netko od vas odluči na učenje švedskog jezika, napišite mi kako vam ide, s čime imate najviše problema, i da li ste našli još kakvi kvalitetni i besplatni online tečaj osim ovih koje sam spomenuo?