…Nakon dužeg vremena, stigosmo i do petog zadatka!

Rješenja četvrtog zadatka pogledajte na dnu ovog posta, a pravila rješavanja kviza pročitajte na linku cIQuiz – kreativno, poučno i zabavno!

Pitanja petog zadatka:

A)

Sin liječnika, nesuđeni pravnik, veliki svjetski putnik i jedan od najvećih francuskih romanopisaca. Za njega se “…može kazati da je pisac za pisce, veliki učitelj i mjerilo majstorstva.” Imao je veliki utjecaj na pisce poput Conrada, Kafke, Sartre-a i Camusa. Najpoznatija djela su mu “Sentimentalni odgoj” i “Gospođa Bovary”.

B)

Iako je svoj poslovni život počeo kao radnik u tvornici laštila, kasnije je završio studij novinarstva. Živio je teškim i povučenim životom, što je opisivao u većini svojih književnih djela, od kojih su mu najpoznatiji “Oliver Twist”, “Priča o dva grada” i “David Copperfield”. Danas se smatra drugim najpopularnijim engleskim književnikom, iza slavnog Williama Shakespeara.

C)

ukrajina

5T9C8019

sibir

kockar

D)

Rođen u siromašnoj obitelji u američkoj saveznoj državi poznatoj po lijepim plažama, velikim močvarama i staračkim domovima. Pravim imenom Samuel Langhorne Clemens, po struci tiskar i veliki zaljubljenik u rijeku Mississipi, gdje je proveo veći dio svog života. Najpoznatija su mu djela “Pustolovine Toma Sawyera”, “Kraljević i prosjak” i “Život na Mississipiju”. Bio je velika inspiracija kasnijim piscima poput Ernesta Hemingwaya i Williama Faulknera.

***

***

***

RJEŠENJA ČETVRTOG ZADATKA:

***

***

***

A) proteini

Fotografije su predstavljale:

  • hemoglobin, glavni sastavni dio svih eritrocita (crvenih krvnih zrnaca)
  • prikaz molekule
  • bjelanjci jajeta, sastoje se većinom od albumina
  • ljudska kosa, jedan od glavnih sastojaka je keratin

B) mehanizam ključ-brava

C) katalizatori

D) proces fermentacije (truljenja, gnjiljenja, vrenja,…)

Konačno rješenje je glasilo:

E) ENZIMI

Točna rješenja ovog zadatka stoga su bila sva ona koja su se mogla povezati s pojmom enzima, inače vrste vrlo važnih proteina.

 

Advertisements