…Enya, pravim imenom Eithne Pádraigín Ní Bhraonáin, najuspješnija je irska glazbenica, koja je u svojoj 30-godišnjoj solo karijeri (prije toga je nastupala u obiteljskom bendu Clannad) prodala 75 milijuna albuma i zaradila oko 117 milijuna eura. Po tome je daleko uspješnija od druga dva svjetski popularna irska benda, U2 i The Cranberries.

Enya, engleski oblik irskog imena Eithne znači mala vatra, i zaista je svih ovih godina bila tiha vatra, koja je pokorila mnoge top liste, posebno u žanru pop i etno glazbe.

Od početka svoje glazbene karijere, zajedno s članovima svoje obitelji nastupala je u zborovima lokalnih crkava i samostana, da bi kasnije prihvatila etnos svoje rodne zemlje Irske, s posebnim naglaskom na stare keltske pjesme, čiji zvuk inkorporira u sve svoje pjesme, u način pjevanja (koji, iako zvuči prelagano i monotono, je ustvari vrlo kompleksno i unikatno) i način sviranja, od kojih najčešće koristi (njezin bend) stare keltske instrumente u kombinaciji s modernim instrumentima.

Prvi svoj veći uspjeh ostvarila je pjesmom “Orinoco Flow” s podjednako uspješnog albuma “Watermark”, koji je dosegnuo vrh top lista u Ujedinjenom Kraljevstvu i Njemačkoj.

Nakon toga slijedi pjesma “Only time”, koja iako isprva nije bila zapažena, nakon njenog korištenja u pozadini televizijskog prijenosa događaja terorističkih napada od 11. rujna 2001., postaje zaštitni znak ove irske pjevačice i skladateljice.

Zatim slijedi “A day without a rain”, te njena druga svjetski popularna pjesma “May it be”, koja se proslavila kao glavni soundtrack filma “Gospodar prstenova – Prstenova družina”.

Uz ove spomenute pjesme, nikako ne treba izostaviti i “The storms in Africa”, “The Celts”, “Wild Child”, te meni osobno najdraže “Caribbean Blue” i “Book of Days”, uz već spomenutu “Only Time”.

Mnoge svoje, posebno novije pjesme, napisala je i na izmišljenim jezicima, poput nekih koje su iskorištene u trilogiji “Gospodar prstenova”.

Sve ove pjesme i mnoge druge mogli ste poslušati na linku kojeg sam postavio prije više od mjesec dana prilikom otvaranja drugog sata Kreativne učionice – Čitam, gledam, slušam… (i vrlo sam nezadovoljan što se nitko nije udostojio da napiše neku svoju preporuku knjige, albuma ili filma za navedeno razdoblje; stoga je uobičajeno glasanje izostalo).

Stoga, ukoliko još niste poslušali ove krasne pjesme, preporučam vam da ih poslušate, jer nećete požaliti, posebno ako volite ovaj pop-etno žanr.

Link na slušanje cijelog albuma:

Enya Greatest Hits – The Very Best Of Enya

P.S. Na ovom albumu se ne nalazi pjesma “Book of Days”, koju možete poslušati u zasebnom originalnom video spotu na:

Book of Days

Više informacija o Enya-i na:

HR Wikipedija

EN Wikipedija

Povučeni život Enya-e u posljednjih 10-ak godina u dvorcu Manderley, Dublin

Advertisements