…”12 gnjevnih ljudi” (eng. 12 Angry Men) je film Sidneyja Lumeta iz 1957. temeljen na istoimenoj drami o članu porote koji mora uvjeriti ostalih 11 članova kako moraju osloboditi osumnjičenog na temelju opravdane sumnje. Film je poznat jer je za snimanje korištena samo jedna prostorija (soba za porotnike), izuzev kratkog prikaza sudnice i toaleta… (izvor ulomka: HR Wikipedija)

…Ovaj film izrazito kompleksnog scenarija i misteriozne i napete priče kojoj se rasplet ne zna sve do samog kraja, jedan je od najboljih filmova američkog glumca Henry-a Fonde, osnivača slavne obitelji Fonda, među koje pripadaju njegov sin Peter (najpoznatiji filmovi: Goli u sedlu; Utrka s vragom; Divlji anđeli; Prljava Mary, ludi Larry; Ulee-jevo zlato, Futureworld), njegova sestra Jane (najpoznatiji filmovi: Cat Ballou; Barbarella; I konje ubijaju, zar ne?; Klute; Kineski sindrom, Električni konjanik, Ljetnikovac na zlatnom jezeru (gdje glumi sa svojim ocem Henry-em i Katherine Hepburn)) i Peter-ova kćer Bridget (najpoznatiji filmovi: Goli u sedlu ( prvi njezin film); Kum 3; Jackie Brown; Oglas donosi smrt; Put bez povratka, Mali Buddha).

Sami Henry Fonda, koji je za života dobio samo jednog Oskara i to za ulogu starca na odmoru u filmu “Ljetnikovac na zlatnom jezeru”, zajedno sa svojom kćeri Jane Fonda (jedini film gdje je glumio sa svojom djecom) i glumicom Katherine Fonda. To mu je bio ujedno i posljednji film u karijeri, jer je nakon problema sa srcem, godinu dana kasnije umro.

Osim ova dva spomenuta filma, njegova najbolja uloga u životu bila je u filmu redatelja Johna Forda ( s kojim je često surađivao) “Plodovi gnjeva”, snimljenog prema romanu američkog pisca Johna Steinbecka.

Uz to, treba spomenuti i njegove uloge u brojnim vesternima poput “Moja draga Klementina” (gdje glumi šerifa Wyatta Earpa), “Bilo jednom na divljem zapadu”, “Omča za vješanje”, “Fort Apache”, “Jezebel”, ili nešto romantičnije filmove poput “Gospođa Eva” ili povijesne biografije poput “Mladog gospodina Lincolna” (također jedne od njegovih najboljih uloga).

Nadam se da ste imali čast gledali barem jedan od njegovih spomenutih filmova, a posebno spomenuta tri: “Plodovi gnjeva”, “Mladi gospodin Lincoln”, i ovoga kojeg sam vam preporučio, “12 gnjevnih muškaraca (ljudi)”.

Ukoliko niste, ovaj zadnji film možete još pogledati u cijelosti (naravno, na engleskom jeziku) na YouTube kanalu na linku:

12 gnjevnih muškaraca

Više o ovom filmu i glumcu na linkovima:

12 gnjevnih ljudi

O Henry-ju Fondi

Advertisements