…Znam, sigurno se pitate, pa kakve sad veze ima popularno kuhinjsko posuđe za brzo pripravljanje jela s prvom industrijskom revolucijom i izumom parnih strojeva koji su koristili vodu i ugljen, od kojih je prethodno navedeni jedan od velikih krivaca za prekomjernu proizvodnju ugljičnog dioksida (CO2), poznatijeg pod imenom “staklenički plin”?

Niti Denis Papin, francuski fizičar koji je davne 1679. izumio prvi ekspres lonac, nije slutio do kakve bi revolucije mogao dovesti taj njegov “nevini” lonac koji je uveseljavao aristokraciju činjenicom da su mnoga tadašnja jela (koja su se prije kuhala satima), sad mogla biti gotova u puno kraćem roku, a i okus hrane se odjednom znatno poboljšao, budući je poznato da duga priprema hrane (posebno kuhanjem) uništava većinu hranjivih sastojaka (posebno vitamina i nekih proteina).

ekspres lonac papin
Papinovi ekspres lonci

Iako je proces pokretanja strojeva parom bio poznat već u starom vijeku (Heron Aleksandrijski već je u 1. stoljeću pr. Kr. konstruirao različite uređaje koje je pokretala vruća para (Heronova kugla ili eolipile)), tek nakon Papinova izuma krenula je velika revolucija u kojoj su se mnogi znanstvenici i izumitelji natjecali tko će proizvesti učinkovitiji uređaj ili stroj koji će biti pokretan parom (najveći problem je bio kako proizvesti dio stroja koji će regulirati nastajanje i odvodnju pare, kako bi se višak sigurno odvodio iz stroja, jer su mnogi dotadašnji eksperimenti dovodili do eksplozija; uključujući i prve prototipove Papinovog ekspres lonca).

Već krajem 17. i početkom 18. stoljeća engleski inženjeri Thomas Savery i Thomas Newcomen (potonji je izradio stroj koji je pomagao rudarima kod vađenja rude iz rudnika) izradili su prve poznate parne strojeve, ali prvi u potpunosti funkcionalan i donekle siguran parni stroj proizveo je krajem 18. stoljeća engleski izumitelj James Watt.

newcomen pumpa za vodu
Parna pumpa za vodu engleskog inženjera Thomasa Newcomena

 

A ostalo je povijest.

Za kraj ovog kratkog posta ću konstatirati kako je malo kreativnosti potrebno da bi pokrenuli čitavu revoluciju.

Možda i vi imate neku sjajnu ideju?

Tko zna, možda i vi pokrenete neku novu revoluciju! 🙂

Više informacija:

O povijesti parnih strojeva

O povijesti ekspres lonca

O povijesti ekspres lonca (drugi izvor)