…Na današnji dan, 21. lipnja, slavi se prvi Dan ljeta, barem službeno po kalendaru, iako je po temperaturama ljeto već odavno počelo. No, osim prvog dana ljeta, danas se slavi i Dan svjetske glazbe, pa sam stoga odlučio nešto napisati o glazbi, ovoga puta u kombinaciji s kazalištem i glumom.

Gotovo trenutačno mi je na um pala tema o rock operama i mjuziklima, koje sam tako često gledao, a kojih na našim silnim televizijskim programima u zadnje vrijeme, baš i nema.

Po svojoj definiciji, rock opera ili mjuzikl je svaka kolekcija rock pjesama koje su tako spojene (na albumu ili live izvedbi) da prate određenu priču (kao u kazališnoj predstavi). Najčešće se izdaju (rock opere) kao zasebni albumi, ali i vrlo često završe na kazališnim daskama kao rock mjuzikli ili u obliku filmova.

Prva poznata rock opera u svijetu, iako neslužbeno, zove se “Priča Simona Simopatha” britanskog psihodeličnog benda Nirvane iz 1967. godine (ovo nema nikakve veze s kasnijim američkim grunge rock bendom pokojnog frontmena Kurta Cobaina).

simon simopath

Poslije nje, uslijedile su mnoge druge rock opere i mjuzikli, a ono što sam zadnje gledao na našoj televiziji bila je ekranizacija jednog od najpopularnijih glazbenih albuma britanske grupe The Who, a službeno i rock opere “Tommy”. Album je objavljen 1969. ( u vrijeme “Djece cvijeća”, Flower power! 🙂 ), da bi nekoliko godina kasnije bio toliko popularan da je po njemu snimljena i filmska verzija o kojoj sam malo prije govorio.

flower power

Najpoznatije pjesme s ovog rock albuma su “It’s a boy”, “Pinball Wizard” (koju uz The Who izvodi i Elton John na klaviru), “Tommy Can You Hear Me?” (vjerojatno najpoznatija pjesma ovog albuma) i “I’m Free” (koja dolazi na kraju ove rock opere).

Za one koji nisu upoznati s radom i pjesmama ove engleske rock grupe, samo ću spomenuti da su bili jako popularni 1960-ih i 1970-ih godina, a mnoge njihove pjesme mogu se i danas često čuti na radiju (poput “Baba O’Riley”, “Won’t Get Fooled Again”, “My Generation”, “Who Are You”, “The Kids Are Alright” (ovu potonju pjesmu su kasnije sjajno obradili američki punkeri iz grupe Offspring)), a vjerojatno ste ih mogli čuti i u špicama (uvodnim temama) nekih TV serija poput američkog kriminalističkog serijala “CSI”.

Nakon grupe The Who, još su neki bandovi osmislili svoje rock opere, poput punk rock opere “American Idiot” grupe Green Day i rap opere “On and On” grupe Fat Boys (oba ova benda bila su inspirirana glazbom grupe The Who).

american idiot

Uz ovo, za kraj ću spomenuti i popularne rock mjuzikle koji su doživjeli ne samo kazališnu, već i filmsku adaptaciju, poput “Kose” Miloša Formana iz 1979. i vrlo popularnu “Mamma mia” grupe ABBA.

hair
Posljednja scena iz filma “Kosa”

Tu je naravno i “Jesus Christ Superstar” skladatelja Andrewa Lloyda Webbera i Tima Ricea te album “The Wall” grupe Pink Floyd.

isus krist

Od naših rock opera, tu je neizostavni “Gubec-beg” autora Ivice Krajača, Karla Metikoša i Miljenka Prohaske s Josipom Lisac u glavnoj ulozi (njezina najbolja izvedba bila je pjesma “Ave Maria”).

gubec beg

Da li i vi volite rock opere i mjuzikle, koje ste zadnje gledali, i što biste preporučili onima koji ih ne poznaju?

Više o ovoj temi:

O Rock operi na HR Wikipediji

O Rock operi i mjuziklima na EN Wikipediji

Grupa The Who i album Tommy

O danu svjetske glazbe

O kulturno-umjetničkim programima na današnji dan