“Višeosjetilni park nalazi se na južnoj strani Velikog jezera i prvi je takav park u Hrvatskoj. Slobodan je za korištenje svim posjetiteljima RŠC Jarun, a prilagođen je potrebama slijepih i slabovidnih osoba te osoba s invaliditetom.

park (1)

Višeosjetilni park je prostor u kojem se ciljano odabranim biljem djeluje na osjetila. Sastavni dio parka su i skulpture koje služe kao smjerokaz ili taktilni podražaj. Oblikovanje parka omogujuće korisnicima neposredan kontakt s biljem (opip, okus, miris, sluh, njuh). Odabrane su biljke koje se ističu nekom značajkom: strukturom lista ili kore, mirisom, prepoznatljivim i jestivim plodom, šumom lišća. Svi objekti, uređaji te bilje obilježeni su natpisima s Braille-ovim pismom. Promjene smjerova staza obilježene su promjenom površinske obrade hodnih površina, graničnicima, mobilnim strukturama ili mirisnim biljem.

park (2)

Širina staza je 2,5 metra koliko je potrebno za mimoilaženje dvaju invalidskih kolica. Staza koja povezuje površinu s taktilnim stolovima na jugu i površinu s vrtnim šahom za slijepe, široka je 1,8 metra što je potrebna širina za kretanje dviju slabovidnih osoba. Vanjske su granice proširenja i staza prema travnjaku naglašene žutim rubnjakom.” (izvor teksta: sportskiobjekti.hr)

park (3)

…Tijekom prvog pješačkog izleta kvartovima grada Zagreba (u sklopu projekta Zagrebačkim ulicama…, kojeg sam pokrenuo u svibnju prošle godine) kolega Damir Koboević i ja krenuli smo putem upoznavanja najvećeg sportsko rekreacijskog centra u gradu, krenuli smo na jarunska jezera (više o našem jarunskom izletu pročitajte u postu “Jezero Jarun – multifunkcionalna rekreacijska zona budućnosti”).

park (4)

I dok smo tako šetali okolo jezera i upoznavali se s različitim zanimljivostima i fotografirali sve što nam je bilo zanimljivo (točnije, Damir je bio fotograf svih naših izleta), nekoliko stvari nam je promaklo, točnije nismo ih mogli naći.

park (5)

Jedna od tih zanimljivosti, novijeg datuma, bio je i Višeosjetilni park, koji se, kako piše u gornjem tekstu, nalazi na južnoj strani Velikog jezera, odmah pokraj savskog nasipa, podno malog brda koje se zimi koristi kao sanjkalište. Ono što je najgore je činjenica da ni mnogi posjetitelji ŠRC Jarun, čak ni oni češći, nisu nam mogli objasniti gdje se dotični nalazi, iako smo se (kako sam kasnije otkrio) nalazili možda ni 20-ak metara sjeverno od njegovog glavnog ulaza.

park (6)

Kako me je to kasnije kopkalo, odlučio sam pošto-poto naći taj mali skriveni raj za sve posjetitelje, a naročito za slabovidne i slijepe osobe. Kako bi se invalidima (posebno onima u invalidskim kolicima) olakšao ulaz u ovaj park, nekoliko desetaka metara zapadnije, nalazi se mali drveni mostić kojim se prelazi rubnjak ceste preko kojega se dolazi na zelenu površinu.

park (7)

Sami park je vrlo zanimljiv, iako nije tako velik. Staze su mu različite strukture, izrađene od različitog materijala, kako bi slijepima i slabovidnima olakšao prolaz i šetnju kroz sami park. Na nekim mjestima, na skulpturama i drveću, nalaze se natpisi na Braille-ovom pismu, kao i neke zanimljive instalacije, poput “Zemlja grli Zemlju” i “Abacus Dabracus”, svojevrsna imitacija abakusa, jednog od prvih mehaničkih računala, smještenog pokraj zgodnih klupica u sjeniku. Inače, klupa raznih oblika ovdje ne nedostaje, stoga bi preporučio svim posjetiteljima da ga jednom posjete, prošeću se i odmore na jednu od njih. Osjećaj je posebno krasan u rano i kasno proljeće, kada sve procvate i zazeleni, a mirisi obuzimaju cijeli ovaj park.

abacus dabracus
Abacus Dabracus
zemlja grli zemlju
Zemlja grli zemlju

Više informacija o ovom parku naći ćete i na ovim stranicama:

Sportski objekti.hr

Blogdnevnik.hr

Bloghrt.hr