…Muzej žaba u Lokvama jedan je od najinovativnijih goranskih muzeja koji tijekom cijele godine, a posebice za vrijeme trajanja proljetnih Žabarskih noći, mame pozornost tisuća posjetitelja.

Muzej ima nekoliko cjelina. Prva se odnosi na vivarij sa živim žabama koje i inače žive u ovom okolišu. Druga je cjelina edukativna jer prikazuje kompletan razvoj žaba od ikre do odrasle jedinke.

U muzeju su predstavljeni i predatori koji ugrožavaju žablju populaciju, potom egzotične žabe iz cijelog svijeta kao i posebno vrijedne žabe, suveniri i igračke iz cijelog svijeta te jedinstvena kušaonica “Žablje krvi”.

…U ovom lijepo uređenom muzeju možete upoznati, vidjeti i naučiti sve o žabama i njihovom životu, o povijesti žabarstva u Lokvama, o žabarskim noćima, lovu na žabe, te likovnim i literarnim radovima na hrvatskom jeziku i dijalektu.

natpis

Postav muzeja:

– vivarij – žive žabe naših krajeva u okruženju koje oponaša prirodne uvjete u staništu
– razvitak žabe od ikre do punoglavca i žabe
– dokumentarni film i audio i video snimke o žabama
– predatori koji ugrožavaju žablju populaciju
– panoi o egzotičnim žabama iz cijelog svijeta
– preparirane žabe
– prvaci u žabljim skokovima
– posebno vrijedne žabe
– umjetnička djela
– ostale žabe
– suveniri i igračke iz cijelog svijeta
– kušaonica “Žablje krvi”, prirodnog likera od šumskih plodova

“Gdje je žaba, tu je voda.
Gdje je voda, tu je život.”; moto ovog muzeja i općine Lokve

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

…U ovom mjestu i njihovom poznatom muzeju bio sam i sām, u ljeto 2012.; na svojoj velikoj avanturi. Mještani općine Lokve lijepo su me ugostili, a posebno ističem gostoljubivost voditelja muzeja gosp. Tadije Ćurkovića i njegove žene gđe. Ivane; vlasnice UO Lujzijana gđe. Marte Čop, te članove DVD-a Lokve; posebno gosp. čijeg se imena ne mogu sjetiti, ali znam da je vlasnik lokalne trgovine B.E.T.

ja u muzeju
Moja malenkost u muzeju, ljeto 2012.

Osim samog muzeja (za kojeg se nadam da je još uvijek otvoren), u Lokvama se nalaze još neke prirodne zanimljivosti koje valja posjetiti, Golubinja špilja i Špilja Lokvarka, kao i prekrasno umjetno Lokvarsko jezero (nekadašnje Omladinsko), okruženo gustom šumom.

špilja

Ako tražite mir i tišinu, čisti šumski zrak, vrlo gostoljubive domaćine, izvorsku vodu pokraj same ceste i kupanje na obali kristalno čistog jezera preporučam vam Lokve.

lokvarsko-jezero-01
Lokvarsko jezero

Nećete požaliti!

Linkovi:

O muzeju žaba na TZ Lokve

O muzeju žaba

Turizam u Lokvama(video)

P.S. O ovom prekrasnom kraju pisao sam i u svojem putopisu Dnevnik mladog hodočasnika!