…Mnogo puta u životu čuli smo da je netko spomenuo ova dva pojma, obično suprotstavljena jedan drugome, bez mogućnosti da se zapitamo da li je to zaista tako, ili je istina nešto sasvim drugo, skrivena u svim tim vječnim i besmislenim raspravama.

Po definiciji, “slobodna volja je filozofski termin u kojem su misli i ponašanje neke osobe određeni vlastitom voljom, a ne vanjskim čimbenicima. Termin slobodna volja ima vjerske, etičke i znanstvene implikacije. Prema tomističkoj tradiciji svaki čovjek ima slobodnu volju i zato odgovara za sve što uradi. Većina filozofa tvrdi da je koncept slobodne volje usko povezan s moralnom odgovornosti.”

S druge strane, “sudbina je, prema narodnom vjerovanju, sila koja određuje život svakog pojedinca i od koje ne može pobjeći. Sudbina je ono što je nekom predodređeno, pogotovo najznačajniji događaji u životu, uključujući trenutak i način smrti.

U filozofskom smislu, sudbina je nužni red u svijetu kojem je podvrgnuto svako biće. Sudbina nije slijepa ili slučajna kao usud (lat. fatum), nego racionalna, premda je nepoznata pojedincu koji u njoj sudjeluje. Tijekom povijesti, mnogi ljudi su bili nezadovoljni samo fizičkim objašnjenjima teških bolesti, raznih nesreća i prerane smrti, pa su pretpostavili natprirodni uzrok nevoljama koje dolaze bez obzira na zasluge.

Vjerovanje u sudbinu čini život podnošljivijim time što čovjeku omogućuje prihvaćanje racionalnosti univerzuma usprkos očiglednim nepravilnostima i nepravdama.

Postoje vještine i pseudoznanosti koje nastoje spoznati ljudsku sudbinu. Tako, astrologija tvrdi da raspored zvijezda u vrijeme rođenja određuje sudbinu, dok neki oblici gatanja imaju za pretpostavku da se sudbina može otkriti iz linija dlana ili pomoću snova. Previše izraženo vjerovanje u nepromjenjivost sudbine naziva se fatalizam.”

…Moje osobno mišljenje je da su, iako različite po svojoj naravi, sudbina i slobodna volja zapravo jako slične, i da mogu bez problema koegzistirati u istom svijetu, u istom čovjeku, u svakoj ili gotovo svakoj situaciji.

Npr., u ovom našem svijetu, možete se naći u situaciji gdje su i slobodna volja i sudbina podjednako zastupljene:

1) Hodate gradom, bez novaca ste i u banani. Jadikujete jer niste ništa pojeli, ili biste si htjeli nešto drugo kupiti, a ne možete. Odjednom, baš u pravom trenutku, nabasate na nekog svojeg kolegu, prijatelja iz mlađih dana, kojeg niste dugo vidjeli. Prijatelj vas zaustavlja, pita kako ste i ponudi vas pićem. Na kraju, odlazite negdje u restoran, prijatelj vam kaže da ima dobar posao i časti vas jelom i pićem, a na kraju, kad otkrije da ste u banani, pomaže vam i s kojom kunom. S druge strane, da ste ga na ulici odbili i rekli da nemate vremena za piće, ne bi bilo ništa od hrane, pića i novaca.

Objašnjenje:

Vaša slobodna volja vas je navela da se nađete baš na tom mjestu, baš u to vrijeme, jer ste sami odlučili da se prošećete tom ulicom (mogli ste lako odabrati i neku drugu ulicu, negdje nenadano skrenuti ili uopće ne poći na šetnju). Isto tako, vaša je slobodna volja da odbijete poziv prijatelja na piće. S druge strane, sudbina je odlučila da, budući ste bili kulturni i obzirni da se odazovete na poziv prijatelja, da budete za to i nagrađeni ukusnim jelom, osvježavajućim pićem i s nešto novaca u vašem džepu nakon vašeg susreta.

2) Nalazite se u prirodi, u šumi i prelazite preko neke livade. Niti ne sluteći, u potpunosti nesvjesno (s vaše strane), pregazili ste jednog pauka koji se nalazio u travi gdje je tražio neki plijen. U trenucima dok je pauk trebao uhvatiti svoju lovinu, vi ste ga pregazili.

Objašnjenje:

Vaša je slobodna volja odredila da ćete baš taj dan, baš u to vrijeme šetati šumom, i u tom trenutku preći preko tog dijela livade. I pauk je svojom slobodnom voljom (potaknut nagonom i borbom za preživljavanje) baš u tom trenutku odlučio preći preko tog dijela livade (mogao je odabrati i neki drugi smjer) dok ste se vi našli na njemu. Istu stvar je svojom slobodnom voljom napravio i taj drugi kukac, lovina samog pauka. Ali sad je sudbina uplela svoje prste jer je odlučila da ćete se u istom trenutku i na istom mjestu naći svi troje, i da će vaša individua u pravom trenutku spasiti život te paukove lovine, a s druge strane pauka lišiti njegova života. Znate kako se kaže, “dok jednom ne smrkne, drugome ne svane.” Ono što je zanimljivo, vi ste u potpunosti nesvjesni cijelog tog događaja koji se odvio nekoliko centimetara ispod vaših stopala.

Mnogo je ovakvih primjera u kojima se isprepleću slobodna volja svakog pojedinca s nepredvidivim reakcijama sudbine.

Dojma sam da je i naš životni put kombinacija naše slobodne volje (svih naših životnih odluka) i sudbine koja nam ponekad pomogne u pravim ili nam odmogne u krivim trenucima (koje često krivo zovemo fiktivnim izrazima sreća i nesreća).

Jedino je pitanje tko ili što odlučuje o tome kada će i kako sudbina djelovati na neke entitete, stvari ili događaje, i koliko i da li slučajnost ima ikakve veze s time?

Takve stvari trebalo bi podrobnije proučiti, iako instrumenti kojima bi mjerili takva ponašanja i obrasce još ne postoje, a oni koji se mogu iskoristiti (pretežno iz područja psihologije i medicine) nisu pretjerano precizni i daju dvojake rezultate. Također, korištenje filozofskih pretpostavki i apstraktnih matematičkih modela još nas nije odvelo na pravu stazu istraživanja i razvoja ove discipline koja povezuje sve ljudske djelatnosti; znanost, umjetnost, religiju i duhovnost.

Možda ste baš vi ta osoba koja će napraviti taj veliki pomak prema otkrivanju konačne istine?!

Advertisements