…U jučerašnjoj, subotnjoj šetnji ulicama grada Zagreba otputio sam se na zapadni dio grada, na zapadni dio sjeverne Trešnjevke, u Pupinovo naselje.

Mnogi Zagrepčani ne poznaju ovaj dio grada, ali kada bi im rekao da se nalazi sjeverno od Voltinog naselja, možda bi se većina njih i sjetila gdje sam to jučer bio.

Pupinovo naselje jedno je od prvih modernijih naselja, izgrađeno sada već davne 1947. godine, odmah poslije II. svjetskog rata. Glavni arhitekt ovog komplesnog stambenog naselja je Kazimir Ostrogović, inače poznat po primjeni raznih modernijih stilova gradnje 20. stoljeća.

Cijelo naselje smješteno je u nekadašnjoj Pupinovoj ulici (nazvanoj po poznatom srpskom znanstveniku, izumitelju, književniku te dobitniku Pulitzerove nagrade Mihajlu Pupinu; u neku ruku, možemo ga nazvati malim srpskim Teslom), današnjem Prilazu Pavla Vuk-Pavlovića; između Voltinog naselja (još jednog poznatog fizičara, Allesandra Volte) na jugu, Ulice Dragutina Golika na istoku, velikog skladišta nekadašnjeg Ferimporta na sjeveru i potoka Kustošaka na zapadu, na granici s Rudešom.

Naselje se sastoji od šest stambenih objekata i pripadajućih im skladišta (šupa), koji su okruženi zelenilom, stablima drveća i travnjacima, te sa svoje južne i zapadne strane prekrasnim urbanim vrtovima.

Umjesto daljnjeg pisanja teksta, za ovaj post odlučio sam se poslužiti metodom fotopisa, tj. upotrijebiti zbirku fotografija s jučerašnje šetnje, posložiti ih po kronološkom redu, i uz svaku fotografiju opisati moju kratku šetnju; tj. opisati šetnju fotografijama:

pupinovo (1)
Krećemo iz ulice Dragutina Golika…
pupinovo (2)
…i ulazimo u naselje…
pupinovo (3)
…prekrasne drvene verande jedan su od razloga zašto su ove zgrade proglašene zaštićenim kulturnim dobrom…
pupinovo (4)
…idemo naprijed, prema zapadu…
pupinovo (5)
…s desne, sjeverne strane smještene su stare privatne drvene šupe…
pupinovo (6)
…još jedna prekrasna rešetkasta drvena veranda…
pupinovo (7)
…i nasadi drveća između zgrada…
pupinovo (8)
…drveće i cvijeće ispred verande…
pupinovo (9)
…čini se da se netko zeznuo s postavljanjem ovog kućnog broja 😉 …
pupinovo (10)
…ulazimo u vrtove s južne strane…
pupinovo (11)
pupinovo (12)
…staza kraj zgrade, povezuje južne i zapadne vrtove…
pupinovo (13)
…ulaz u mali zapadni vrt…
pupinovo (14)
…završavam ovu kratku šetnju u vrtu na sjeverozapadnoj strani naselja.

…Ovakav moderan, ekološki osvješten način gradnje bio je sigurno velika novost te 1947. godine, a bilo bi dobro kad bi se više primjenjivao u nekim drugim zagrebačkim kvartovima, jer ovakva kombinacija lijepe arhitekture, mnoštva zelenila, urbanih vrtova itd. stvara krasan osjećaj mira i tišine, iako se nalazi vrlo blizu vrlo prometnog i bučnog dijela grada. Neke primjere takve gradnje vidio sam u Dugavama i Vrbanima, ali još mnogo toga treba promijeniti u ovome gradu da bi Zagreb i u praksi zaista bio “grad po mjeri čovjeka”, a tu posebno mislim (kad je riječ o prometu) na pješake i bicikliste.

Stoga, Bandiću, probudi se iz sna, prestani praviti od sebe budalu i učini Zagreb onakvim kakav je nekad bio, gradom znanja i kulture!

Više o Pupinovom naselju na:

Mapiranje Trešnjevke (najbolji kvartovski web portal u gradu Zagrebu)

Galerija nepokretnih kulturnih dobara grada Zagreba

O Mihajlu Pupinu

O Kazimiru Ostrogoviću