…Davanje je dijeljenje sebe. Kad shvatite koje su vaše najjače strane, počnite to davati u svakoj prilici i zakoračite u ispunjeniji život.

Primanje i davanje najčešće povezujemo s opipljivim, mjerljivim stvarima. Svjesni smo da dajemo novac, stvari, čak i vrijeme. No pošto nemamo mjerne instrumente za nešto poput ljubavi, ohrabrenja, strpljenja, duhovitosti, zaboravljamo da su i to vrlo vrijedni darovi koje svakodnevno poklanjamo jedni drugima i svijetu oko sebe.

Dajte od srca, dajte sebe

Davanje je dijeljenje sebe. Kad upoznate sebe i shvatite koje su vaše najjače strane, počnite to davati u svakoj prilici. Ono što ste smatrali davanjem postat će autentičan život, i oduševit će vas spoznaja da je ono što vi jeste točno ono što su svi oko vas čekali da budete, i da se takvi njima date.

Ako zaglibite u grču očekivanja, samo se opustite. Kad date, uvijek ćete dobiti natrag, ali ne možda isti čas ili na način na koji ste očekivali. Grč vas samo sprečava da uživate u čarima davanja. To je trenutak kad je sva pažnja na nama. Možemo zabljesnuti u punom sjaju i pokazati svu svoju ljepotu i sposobnost. Kad dajemo, cijeli svijet je oduševljena publika koja bez daha promatra naš performans. Konačno možemo uživati u svojoj veličanstvenosti. Čemu grč?

Potjera za novcem, gubitak vrijednosti

Davanje svojih darova svijetu današnje društvo naziva radom i uređeno je tako da za svoj rad zauzvrat dobijete novac. No zbog prevelikog fokusa na zaradu možemo zaboraviti da mi zapravo želimo davati. Naš cilj nije zaraditi novac, već podijeliti svoje talente s drugim ljudima i stvoriti nešto vrijedno.

Ako to izgubimo iz vida, život postaje bezglava potjera za nečim fiktivnim, a naši talenti i sposobnosti padaju u zaborav. Na kraju se osjećamo bezvrijednima ili obezvrijeđenima, ako novac nismo dobili, ili nismo dobili dovoljno.

Osjećamo se i praznim, jer kad smo počeli zaboravljati da želimo davati, zaboravili smo i na svoje talente. Prestali smo davati, jer nismo više imali što za dati. Nije ni čudo da nismo dobili ništa zauzvrat, kad smo postali paraziti koji očekuju veliku nagradu za nula truda. Prestali smo stvarati jer smo zaboravili tko smo i što možemo ponuditi svijetu.

Beskonačno mnogo darova

Naši darovi su neprebrojivi. Postanite senzitivni i za svoje suptilnije darove, jer ako ne želimo materijalističko društvo, moramo početi cijeniti i naše nematerijalne vrijednosti.

Znate li u čemu leži vaša ljepota?

Znate li po čemu ste posebni, u čemu ste stručnjak?

Znate li na koji način ste uljepšali svijet?

Sigurno jeste, bilo bi šteta da nikada ne otkrijete kako.

…Više informacija o autorici i njezinim radovima pogledajte na linkovima:

Osobni FB profil

Spirit of Tara (WordPress blog)

Spirit of Tara (Facebook)

spirit of tara

Centar za kulturu življenja “A’ Mariyah”

centar ples

centar2