…O Zagrebu se zaista može mnogo toga reći, no ono što me ponekad jako nervira je činjenica da većina turista koja ga posjećuje, ali nažalost i mnogo Zagrepčana, smatra da je jedino što je u gradu zanimljivo njegov uži i širi centar, točnije Gornji i Donji Grad s dodatkom nekih naših najpoznatijih zelenih površina poput Jezera Jaruna i Bundeka, Parka Maksimira i planine Medvednice (iako ni ovu potonju malo ljudi zaista poznaje).

dinamo
Vjerojatno najljepši Dinamov grafit u gradu, Peščenica

Mnogi zaboravljaju da ovaj grad ima mnogo toga za ponuditi, te da svaki kvart, svaki njegov djelić ima nešto zanimljivo za istražiti, posebno samim Zagrepčanima.

dubravkin put
Najduže uređeno šetalište u centru grada, Dubravkin (nekad Sofijin) put; uz potok Tuškanac

To je i jedan od razloga zašto sam u zadnje tri godine proveo toliko mnogo vremena u šetnji i fotografiranju mnogih gradskih četvrti i njihovih i najmanjih naselja, te sve to uredno zabilježio u svojim tekstovima i galerijama fotografija (neke od tih tekstova možete naći i na ovim stranicama pod kategorijom Zagrebačkim ulicama…).

leustek
Grob Adolfa Leusteka ( ne Lojšteka ili Lojsteka), najpoznatijeg zagrebačkog šumara koji je izgradio i uredio mnogobrojne planinarske staze i izletišta na Medvednici; Groblje Šestine

Nisam ni slutio da naš grad ima toliko mnogo interesantnih stvari, toliko mistike, toliko unikatnosti i da bi trebala biti dužnost svakog pravog Purgera (točnije Burgera) da poznaje neke od njegovih skrivenih tajni.

pustinjak
Crkvica i ostatci špilje Sv. Martina Pustinjaka Podsusedskog (onog istog Sv. Martina Rimljanina po kojem slavimo Martinje), Podsused

Danas sam naišao na jedan zanimljivi tekst, tekst kojeg je očito pisao neki upućeni i pravi Purger, jer spominje neke lokalitete za koje čak ni ja ne znam, ili ih slabo poznajem, a posebno kad su u pitanju lokacije koje su zanimljive za izlete, a da nisu tako daleko od gradske vreve i njezinih ulica.

solarni pleksus
Solarni pleksus Europe, umjetničko-duhovna instalacija, Otok hrvatske mladeži, Jezero Jarun

Da dalje ne duljim, tekst pročitajte sami, a zatim, ukoliko se smatrate dovoljno pustolovnim, posjetite ta zanimljiva izletnička mjesta.

tuškanac šuma
Park šuma Tuškanac, najveća i jedina očuvana šuma u gradu, povezuje Ilicu sa Sljemenom

Link na tekst:

Prijedlozi za pet alternativnih zagrebačkih izleta

P.S. Na naslovnici se nalazi fotografija lijepog šetališta (iako ga treba ponovno urediti) pokraj vodozaštitne brane i potoka Črnomerca u Mikulićima.