…Svi znamo kako je higijena jedno od najbitnijih stavki našeg modernog društva i jedan od glavnih razloga zašto više ne živimo u srednjem vijeku, zašto nam se unatoč svemu produžio životni vijek, a broj bolesti i infekcija se smanjio na neku optimalnu razinu. Danas vam stoga predstavljam Anu Karabatić, umjetnicu i obrtnicu koja je svoj život posvetila izradi sapuna i to ne bilo kakvih, nego pravih malih remek djela čija namjena nije samo higijenska, nego i ukrasna.

***

KK: Kako se zovete?

AK: Ana Karabatić.

***

KK: Gdje živite?

AK: Split – Tučepi.

***

KK: Čime se najviše volite baviti, u slobodno vrijeme (kao hobi) ili kao posao?

AK: Proizvodim sapune i živim od toga, najdraže mi ih je oslikavati, osim toga volim pisati kratke priče i boraviti u prirodi.

***

KK: Od kada se bavite tim kreativnim hobijem/poslom?

AK: Od 2011.

***

KK: Što biste poručili vašim fanovima o vašim sadašnjim i budućim radovima?

AK: U vizualnom smislu smišljam još luđe šare, radim na “vortex” swirlu (šare sapuna) te na jesen izlazim s novim sapunima i s novim dodacima. Nastojim da proizvodi za pranje tijela, kose te veša budu što ekološki prihvatljiviji i nježniji za korisnike.

***

KK: Imate li kakav koristan savjet za neiskusne početnike u djelatnostima kojima se bavite?

AK: Hobi i posao oko izrade sapuna su dvije jako različite stvari. Ako se želite izradom sapuna baviti kao “pravim poslom”, proučite sve zakone na stranici Ministarstva zdravlja te prije svega stavite sve financije na papir.

Za hobiste savjet: Kupujte sve namirnice u malim količinama, jer se lako dogodi da vrlo skupim sastojcima istekne rok vremena.

***

KK: Imate nešto još za dodati?

AK: Koristite domaće sapune za tijelo, za veš, nastojte vaše kućanstvo osloboditi nepotrebnih i štetnih kemikalija. Što ne stavljate u usta, nemojte ni na tijelo. Sve što nam za čišćenje treba je zapravo običan sapun, uz neke dodatke kao što su alkohol, soda, ocat, borax…

***

KK: Ukoliko vas netko želi kontaktirati u vezi nekog savjeta, pitanja vezanih uz vaše radove, gdje može nabaviti vaše radove (ako su na prodaju), …, gdje vas može naći?

AK:

Sapunerija Rustika
sapunerija@gmail.com
Sapunerija Rustika (FB stranica)
Laundry soap (FB stranica)

dunjy

honey

lavandy

sapun2

Oglasi