Napomena urednika Libertas Nova-e:

…Ovo je prvi napisani i objavljeni putopis moje FB prijateljice, te vas molim za razumijevanje kod njegovog čitanja, budući istom nedostaje profesionalnog stila, kao i nekih gramatičkih pravila pisanja. No, budući se radi o prvom putopisu, takve pogreške se mogu uzeti u obzir. Većina vas koja je ikada nešto napisala, zna kako je teško stvoriti neku dobru ideju i predstaviti je u tekstualnom (ili bilo kojem drugom) obliku, i kako je za pisanje i uređivanje kvalitetnih i profesionalnih tekstova potrebno mnogo vremena, učenja i truda. Stoga umjesto negativne kritike, podržite sve buduće tekstove i ostale radove ove autorice.

Hvala…

Sada slijedi putopis:

…Nedelja 7 i 30. Tišina u naselju. Na ulicama nema ljudi. Sunce je već izašlo, pozdravilo nas i dalo nam do znanja da će ovo biti jedan veoma topao dan.

Krenuli smo do Krupe na Vrbasu, malo mjesto, 25 km od Banja Luke. Krećemo se u pravcu juga, prema Mrkonjiću i Jajcu. Izlaz iz grada čini naselje Šeher, danas Srpske Toplice. To je banjsko naselje koje je nastalo još u Rimsko doba. Naselje je smješteno s obe strane rijeke Vrbas u 16. vijeku, a sam izgled naselja vezuje se za Ferhat-pašu Sokolovića. Red kuća uz obe strane ceste vode nas do mjesta Karanovac, gdje se vide most i osnovna škola te rafting klub.

U narednim minutama vožnje, reljef se bitno mijenja. Kameni luk najavljuje ulaz u kanjon rijeke Vrbas, vrlo neprijatan za vozače. Mi prolazimo visoko iznad rijeke Vrbas krivudavim putem. Prate nas brda sa velikom šumom tako da je prilično tamno i mračno. U samom kanjonu je rafting centar gdje je 2009. godine organizovano Svjetsko prvenstvo u raftingu. Tu je jedan ogranak stijena zanimljiv i upadljiv svojim izgledom sa svojim prugastim sivo-bijelim formacijama.

Ulaz u Krupu na Vrbasu obilježava kameni most, geološka formacija koja se vidi na lijevoj strani uzvišenja.

kameni most-krupa na vrbasu

A onda najzad Krupa na Vrbasu.

Krupu na Vrbasu krase dva mjesta. Manastir Sv. Ilije i slapovi rijeke Krupe koji se nalaze 800 m ispod manastira.

Prema dostupnim izvorima, manastir je podignut krajem 13. ili početkom 14. vijeka, a narodno predanje kaže da je zadužbina Stefana Nemanje. Na stijeni iznad manastira nalaze se ostatci srednjovjekovne tvrđave Stari grad Greben.

manastir
Manastir Sv. Ilije

Otac Savo je čovjek kojeg ovdje svi veoma cijene i koji je svojim prisutstvom privukao brojne posjetioce. Obnovio je manastir i sagradio konak. Pruža jednu toplinu pri svakom susretu i veliki je “Učitelj” svima koji mu se obraćaju. U manastiru imaju još dva monaha.

2006. godine iz Rusije je donešena čestica moštiju Svete Majke Matrone, slijepe žene koja je izlječila mnoge. Dan Svete Matrone obilježava se 02. maja kada dolaze bolesni ljudi na pomazanje, molitvu i za zdravlje.

Na kraju našeg puta, stigli smo do slapova rijeke Krupe. Fascinantno, koliko ljepote i različitosti nadomak samog grada Banja Luke.

BANJA LUKA

Rijeka Krupa je ponornica koja izvire ispod planine Dimitor, a ponire kod Mrkonjić Grada, te se nakon poniranja ponovo pojavljuje u Krupi na Vrbasu. Kaskadni slapovi rijeke smješteni su jedan kilometar uzvodno od ušća. Nekoliko vodenica pokreće snaga ove vode te posjetioci mogu gledati kako se pravi brašno.

mlin
Žito se melje…
mlin2
Đorđe Stanojčić (58), jedini aktivni vodeničar (mlinar) u Krupi na Vrbasu

Neposredno uz ovaj biser prirode je restoran “Krupski slapovi”. S nekoliko drvenih mostića, pogled se pruža na fenomen prirode. Voda se mješa sa vazduhom i bijeli se. Kapljice vode lete prema nama, a huka se čuje nadaleko. Šetnja uz rijeku Krupu vodi u šumu i najzad do samog vrela. Danas je ovo mjesto jedno od poznatih izletišta.

krupski slapovi
Restoran “Krupski slapovi”, terasa noću, iznad rijeke Vrbas

Autoricu možete kontaktirati na slijedećim linkovima:

Facebook: Klašnja Tanja

E-mail: tanjag@blic.net