…Zaintrigiran nekim meni novim spoznajama o zanimljivim i slabo istraženim dijelovima grada Zagreba (kojih je sve manje 😉 ), nakon čitanja jednog teksta o slabo poznatim izletničkim lokacijama, otputio sam se prošlog vikenda na zapadni kraj grada, do Kustošije, kako bi se upoznao s Grmoščicom i njezinom velikom park šumom.

Putovanje je krenulo od Ilice i nekadašnje Vatrogasne ulice, sada Trga hrvatskih obrambenih snaga. Na samom početku ove ulice, odmah pokraj spoja s Ilicom, na kućnom broju 1, do prije 10-ak godina nalazilo se jedno od poznatijih starih gradskih kina. Naravno, riječ je o Kinu Kustošija, poznatije i pod nazivom Filmski centar Zapad, koje je desetljećima prikazivalo filmove pretežno erotsko-pornografskog sadržaja, po čemu je bilo poznato i izvan granica grada Zagreba.

kino zapad

kino filmovi

Na nekadašnjem mjestu kina sada se nalazi mala zapuštena parcela sa zelenom ogradom – živicom, koja dijeli parcelu od same ulice.

kino živica
Iza ove živice nekada se nalazila zgrada kina

Što se više penjete ulicom Grmoščica srednja, polako stižete do ulaska u Park šumu Grmoščica, gdje se vidi i danas već poprilično oronula, izbljedjela i nakrivljena drvena tabla. Nažalost, mnogo toga ovdje je nakrivljeno, pretežno zbog lošeg zemljišta i čestih klizišta, s kojima mještani muku muče, posebno svakog ranog proljeća i kasne jeseni, poslije velikih kiša ili otapanja snijega.

tabla2

Malo dalje od table, prema ulici Grmoščica lijeva, nalazi se i mali četvrtasti otvor, koji je zajedno s cijelom infrastrukturom nekada služio kao vodovodni kanal za opskrbu nekadašnje Ciglane Zagreb na Črnomercu, čiji se pogon nalazi malo dalje od Super Konzuma na samom tramvajskom okretištu.

otvor

ciglana
Prostor i toranj nekadašnje Ciglane Zagreb

Park šuma Grmoščica vrlo je velika svojom površinom, a njene mnogobrojne vijugave i strme staze dom su mnogobrojnim biciklistima, ljubiteljima ekstremnih sportova, posebno onima na BMX-ovima i Mountain Bike-ovima. U ovoj šumi i pokraj nje, susresti ćete se s mnogim biciklistima, pretežno tinejdžerima, naročito preko vikenda. No, osim tinejdžera, u šumu dolaze i povremeni izletnici i planinari.

šuma

šuma2

Nažalost, sama šuma poprilično je devastirana, dosta je drveća srušeno ili oštećeno, ima mnogo smeća i napuštenih zgrada (vjerojatno su to nekada bile zgrade lugara i čuvara parka, s pokojim restoranom ili gostionom). No, ima i nekim ljepših izuzetaka, poput prostora koje koristi poduzeće La grma, a koje se bavi organizacijom vjenčanja i ostalih sličnih događanja (tzv. evenata).

zgrada napuštena

smeće

Na zapadnoj strani ove park šume, na granici s Vrapčem, nalazi se i uređeni vidikovac (do kojeg osobno nisam došao, iako sam bio na jednom drugom malom vidikovcu, s kojega se vide obronci Gornjeg Vrapča).

zalazak sunca

Izlaskom iz park šume, šetao sam se ovim zelenim brdskim krajevima, kroz Zumbulsku ulicu i Kožinčev breg, gdje sam naišao na lijepo uređene vrtove i neke zanimljive detalje u jednom dvorištu.

avion
Aviončić u Zumbulskoj ulici
cvijeće
Kožinčev breg

Pola sata kasnije, našao sam se u ulici Potok, koja prolazi uz potok Vrapčak, čime sam i završio ovu svoju kratku pješačku avanturu.

potok

Više o ovoj park šumi pročitajte na slijedećim linkovima:

Prijedlozi alternativnih zagrebačkih izleta

Grmi grma

Vrapče – Grmoščica: Rekreacija uz park šumu

A ostale fotografije s ovog izleta pogledajte ovdje:

Zagrebačkim ulicama…upoznajte Grmoščicu!