…Kako bi bilo da jednog dana možete letjeti poput ptice, plivati poput dupina, trčati poput geparda, da možete izliječiti svoje bolesti, živjeti u samoobnovljivim kućama, živjeti vrlo vrlo dugo…?

da vinci leteći stroj
Da Vincijev leteći stroj

Već tisućljećima čovjek je pokušavao oponašati prirodu. Izumili smo željeznicu i motorna vozila da bi bili brži, avione i helikoptere da bi letjeli zrakom, brodove i podmornice da bi plovili morima i oceanima, rakete i svemirske postaje da bi istraživali svemirska prostranstva.

željeznica

Unatoč tome, priroda je čovjeku uvijek predstavljala problem, prijetnju koju je trebalo ukloniti, uništiti, pokoriti. Priroda je bila neprijatelj. No, upravo takvim stavovima i predrasudama o svijetu u kojem živimo, stvorili smo si mnoštvo neriješivih problema.

Srećom za nas, danas smo možda dobili novu priliku da krenemo ispočetka, priroda koju smo prezirali dala nam je novo zeleno svjetlo.

Pitate se kako?

Tako što smo konačno (nadam se) shvatili da bez prirode ne možemo, da nam ona mora biti suradnik i prijatelj, a ne smrtni neprijatelj. Već 50-ak godina mnogi aktivisti, danas znani kao ekolozi, podupirali su težnje da se moramo povoditi za primjerima koje nam nudi priroda, ne samo kad su u pitanju očuvanje okoliša, zdrava hrana, piće i zrak itd., već i naša obična svakodnevica.

human hand holding a green city

Srećom, i znanstvenici i njihovi sponzori shvatili su tu istu stvar, kako proizvesti nešto (i naravno zaraditi hrpu novaca, jer to je sve ipak veliki biznis) a da ne uništiš ono na čemu stojiš i od čega živiš. Umjesto da uništavamo prirodu i njezine resurse, pokušajmo ići s njom u korak, vidjeti što ona ima za ponuditi, prihvatiti njene stoljetne savjete.

Mnoge moderne znanstvene discipline proizašle su iz tog novog projekta suradnje čovjeka i prirode: ekologija, alternativni izvori energije, permakultura, istraživanje ekstremofila, nanotehnologija, moderni elektronički i informatički uređaji, regenerativna medicina, robotika i bionika…

bionika

A jedna od tih novijih disciplina je i Biomimikrija, sposobnost oponašanja prirode i njezinih pravila na suvremene umjetne sustave s ciljem proizvodnje novih materijala, posebno u inženjerstvu, robotici, medicini, vojnoj i industrijskoj tehnologiji, farmaciji…

biomimikrija

Umjesto da proizvodimo stvari koje štete prirodi, a u konačnici i nama samima, i koji se vrlo lako kvare te estetski ne izgledaju ni najmanje ugodno, a o drugim nuspojava da ne govorim, odlučili smo primijeniti sve ono što u prirodi već postoji, ali na neke nove umjetne sustave.

zrakoplov

Neki od primjera toga su umjetni filteri, Velcro (čičak) traka za razne materijale, kuće od papira, superbrzi i tihi moderni vlakovi, plovila s vrlo čvrstom i skliskom oplatom (po uzoru na kožu morskog psa), upijači vlage i vode iz magle, vodeni filteri, “riblji” automobili, “pametna” električna mreža, nazubljene vodene turbine, moderni lakoperivi stakleni prozori u obliku pčelinjih saća, moderne proteze i materijali za brzu i potpunu regeneraciju oštećenog tkiva, Mirasol monitori (s kojima se slika na ekranu može gledati i pri najjačem sunčevu svjetlu), plastična vlaknasta super-ljepila, umjetna paukova svila itd.

čičak traka

Razlog što sam danas odlučio napisati nešto o ovim modernim tehnologijama je i činjenica da sam nedavno gledao dokumentarnu seriju “Doba robota”, koja je govorila o modernoj robotici i bionici i napretku u toj industriji. Drugi razlog je taj što se u ovo vrijeme održava Međunarodna Olimpijada iz robotike u Washingtonu, S.A.D., u kojima sudjeluju mnogi srednješkolci iz cijelog svijeta, uključujući i tri predstavnika iz Lijepe naše.

olimpijada
Naši predstavnici na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi u Washingtonu, 17. srpanj 2017.

Ne znam koliko će nam ovakvi izumi pomoći u našim kompleksnim životima, ali s obzirom u kakvim se sve problemima ovaj svijet nalazi, svaka konstruktivna i optimistična ideja koja ide u smjeru napredovanja čovječanstva u suradnji s prirodom i njezinim silama nikako ne može tome odmoći.

zgrade

Više o biomimikriji i njezinim izumima na:

Biomimikrija – 7 pametnih tehnologija inspiriranih prirodom
Biomimikrija – Ljudsko stvaralaštvo nadahnuto prirodom
14 Smart Inventions Inspired by Nature: Biomimicry