…Dakle, pitanje se odnosi na to tko će prije otkriti tajnu postanka svemira.

Da li će to biti znanost?
Možda neka religija?
Ili pak filozofija?

Ja mislim da filozofija ima najveće šanse to prva postići. I ima puno razloga zašto.

Mada znanost danas misli da filozofija više nema što za reći, ali se jako vara što se toga tiče.

Što vi mislite, tko će prvi otkriti najveću tajnu od svih tajni? Ja sam siguran da je to filozofija.

…Istina o svemiru poznata je već tisućama godina, ali je zaboravljena i zanemarena. Svi napori da se ponovno otkrije su trenutačno uzaludni jer se koriste kriva sredstva i na krivi način. Niti znanost, niti umjetnost, filozofija ili religija neće je nikada otkriti, koliko god mislili da su blizu.

Jedini način da se do nje dođe, odnosno da se ponovno otkrije je duhovnim putem. I napominjem, duhovni put nije religijski put, kako to mnogi misle.

Religije su organizirane institucije, i premda su isprva bile u dosluhu s duhovnošću, nakon ljudskih gluposti i pohlepe pale su u svojim dobrim namjerama da otkriju bit postojanja čovjeka i njegovu ulogu u svemiru.

Duhovnost nisu samo duhovne prakse, istočnjačke filozofije itd.; već sveukupnost promatranja problema iz svih aspekata. Da bi se pristupilo rješavanju problema postojanja svemira moraju se ujediniti sve grane ljudskih djelatnosti i dovesti na višu razinu spoznaje. A bojim se da se to u ovom materijalistički orijentiranom društvu neće dogoditi barem još tisuću godina.

NAPOMENA: Ovo je jedan od dijaloga iz e-knjige “Grmljavina unutarnjeg uma“!

Oglasi