…Ponukan nedavnim i nemilim događajima na području južne Hrvatske, posebice u području Dalmatinske Zagore, u krajevima istočno od gradova Splita i Šibenika, i iznerviran nesposobnošću naših vlasti da jednom za sva vremena riješe dugogodišnje probleme oko sprečavanja i širenja požara u ovim krajevima, te nakon gledanja svakodnevnih televizijskih emisija, došao sam na nekoliko ideja kako bi naš narod, u suradnji s lokalnim i državnim upravama i samoupravama, te mnogobrojim javnim i dobrovoljnim vatrogasnim društvima, policijom, hitnom pomoći i volonterima, mogli konačno stati na kraj sa sve učestalijim požarima, kojih iz godine u godine ima sve više, te su sve razorniji i opasniji, kako za mjesno stanovništvo, tako i za domaće i strane turiste.

Koji su uzroci požara?

Uzroci požara većini ljudi, čak i izvan ove struke, trebali bi biti jasni.

Jedan uzrok je naravno sama priroda, kad na kritičnim područjima gdje raste nisko i suho raslinje, makija i crnogorica, u zapuštenom kamenjaru, a uslijed dugotrajnih suša, vrlo visoke temperature i niske vlage, dolazi do spontanog zapaljenja i širenja vatre. Prvo što se u takvim slučajevima zapali je crnogorica bogata lako zapaljivom smolom, s koje se vatra prenosi na makiju, a zatim na nisko raslinje i ostali korov. Ukoliko je uz to prisutan i jaki vjetar, najčešće hladna, ali silovita planinska bura, mali požar s jednog izoliranog područja širi se velikom brzinom na okolinu, spušta se s planine i dolazi sve do oranica, a zatim i do obližnjih naselja.

gori bor

Drugi, u zadnje vrijeme najčešći uzrok je čovjek, koji požar može uzrokovati ili nepažnjom (nekontrolirano paljenje trave na oranicama, nekontrolirano roštiljanje u blizini makije i crnogorice, itd.) ili namjernim paležom (tzv. piromani, kojih također zadnjih godina ima sve više, i to podjednako po cijelom području RH, kao i nama susjednih zemalja).

roštilj požar

Može li se požar spriječiti?

Spriječiti nastanak požara gotovo je nemoguće, jer prirodne uzroke nemoguće je predvidjeti (unatoč potencijalnoj visokoj temperaturi i niskoj vlazi, nemoguće je odrediti na kojem će se mjestu dogoditi prvi požar), a ljude se može samo informirati, educirati i donekle preventivno kontrolirati oko mogućnosti da oni svojom nepažnjom ili namjerom izazovu neki požar.

Ono što možemo napraviti, i što su naši političari trebali učini već odavno (da se brinu za narod, a ne za svoje guzice), je spriječiti širenje novonastalog požara, time smanjujući spaljenu površinu, kao i mogućnost da vatra zahvati poljoprivredna polja, te u konačnici uđe i u sama naselja.

E sad se vjerojatno mnogi od vas pitaju, kako ćete spriječiti širenje požara, posebno ako se uzme u obzir da najveći požari u RH najčešće izbijaju u južnim dijelovima Hrvatske (posebno Dalmatinskoj Zagori), u razdoblju ljeta i najvećih temperatura (gdje bi se i sami kamen zapalio da može), uz slabo opremljene vatrogasce, zastarjelu vatrogasnu opremu, nemogućnost korištenja kanadera kad je to najpotrebnije (požar se najbrže širi za vrijeme puhanja bure, a tada se zbog samog vjetra i dima ne smije letjeti), neprohodne ceste i puteve, te naselja od kojih mnoga još nemaju uvedeni vodovod niti kanalizaciju?

Odgovor je zapravo vrlo jednostavan, i što je najbitnije relativno jeftin (većina problema ovog svijeta mogu se riješiti jednostavnijim i jeftinijim postupcima).

O metodama sprečavanja širenja požara

Naime, kako bi usporili širenje požara, i time dali vatrogascima i ostalim gasiteljima (mještanima, volonterima, šumarima, lugarima, čuvarima parkova itd.) dovoljno vremena kako bi dali sve od sebe da spriječe daljnje širenje i gašenje nastalih požara, treba izolirati najugroženija područja, tj. sva ona kritična područja gdje je vjerojatnost nastanka požara najveća.

Opće je poznato da je naš primorski krš najugroženiji, i da se najveći broj požara događa ljeti (za najvećih temperatura) i to na područjima Dalmatinske Zagore, Konavala, zadarskog i šibenskog zaleđa, kao i dijelova kontinentalne Istre. Nažalost, tijekom svoje prve pješačke avanture u ljeto 2012., i sam sam nazočio nekim požarima i zgarištima na područjima Konavala i okolice planina Biokova i Svilaje, posebno u blizini Zagvozda i Trilja.

Ono što treba napraviti je aktivirati ljude, npr. kroz javne radove u kasno proljeće, tik pred početak ljetne sezone i najvećih temperatura, aktivirati mještane i ostale da uklone dio korova i makije na najkritičnijim mjestima, uz same oranice i naselja, tamo gdje je to moguće (a moguće je svugdje osim u područjima parkova prirode i nacionalnih parkova), i to upravo toliko široko i dugačko kako bi se vatra koja je zahvatila travu i drveće na višim djelovima područja sporije spuštala u niža područja, na polja i u naselja, uključujući u obzir i samu buru na mjestima gdje je puhanje bure izrazitije (npr. uz sami Velebit).

Nature Nomads, Arakoon National Park

Dodatno osiguranje od usporavanja širenja požara je da se na tim područjima gdje je uklonjen korov (koji najbrže prenosi vatru) izgrade dugački i dovoljno visoki zidovi. Moja osobna preporuka bi bila da se izgradi stabilan i čvrsti suhozid, po uzoru na one koje su gradili naši preci, kako bi se osigurala zaštita polja i naselja od same vatre, ali i kako ne bi estetski unakazili samo područje (recimo gradnjom standardnih betonskih zidova, koji nikako ne pripadaju takvim područjima).

suhozid

Naravno, samim uklanjanjem korova na dovoljnoj širini i dužini, uredile bi se i očistile staze i putevi čime bi vatrogasci imali otvoreniji pristup samom mjestu požara, a hitna pomoć i policija bi lakše pomogli nekim eventualno ozlijeđenim stanovnicima naselja i/ili vatrogascima i volonterima.

Zadnja, možda i najvažnija stvar je da se konačno uvedu vodovodne i kanalizacijske cijevi u ta daleka i izolirana naselja, kako bi se požar čim prije ugasio ili sveo na najmanju moguću mjeru.

Samim uvođenjem vodovodnih cijevi moglo bi se, u bliskoj budućnosti, izgraditi i učinkoviti sustav malih automatskih vodenih mlaznica s detektorima vatre u blizini naselja i polja, koji bi imali dvojaku ulogu; da spriječe i ugase prvotne male požare, te da natapaju sušom zahvaćena polja s ratarskim kulturama.

mlaznice

Što vi mislite o ovim idejama?

Imate li i vi neku konstruktivnu ideju kako spriječiti ili usporiti širenje samih požara?

Molim da svoje ideje i prijedloge ostavite ispod, u komentarima ovog posta!

Hvala!

Advertisements