Da li ste ikada razmišljali o tome što definira naš materijalni svijet?

Da li je sve ono što vidite, čujete i općenito sve ono što doživljavate preko svojih pet osjetila zaista prava realnost?

Vjerojatno ste već čuli o raznim pričama koje govore kako je ovaj naš materijalni svijet samo iluzija, vrlo realističan prikaz svijeta u tri dimenzije. Možda se pitate ima li i malo istine u njima.

Naime, ono što nitko ne osporava jest činjenica da mi ovaj svijet doživljavamo preko svojih osjetila. Sve što se događa preko njih prenosi se električnim impulsima do našeg mozga koji zatim poput nekog super kompjutera sa 24-satnim radnim vremenom dekodira te dobivene impulse u slike, zvukove, itd.

No, ako se cijeli naš doživljaj svijeta bazira na tim osjetilima, pitanje je koliko im možemo vjerovati. Kao i svaki drugi dio našeg smrtnog tijela, vrlo se lako mogu pokvariti. Čovjek može ostati bez vida, sluha, njuha,…, može ostati potpuno bezosjetilan.

Zamislimo tu situaciju.

Ne vidite ništa jer ste slijepi, ne čujete jer ste gluhi, nemate nikakva njuha, niti okusa, a ni osjetilo za opip vam ne funkcionira.

Da li bi u takvom potpunom mraku i tišini bili svjesni bilo čega oko sebe. Nemojte zaboraviti, ne možete ništa opipati, čak niti sami sebe; odnosno možete ići rukama po cijelom tijelu ali to nećete osjetiti. Kao da vam je tijelo u potpunosti obamrlo. I ne samo da na taj način ne bi bili svjesni nikoga ili ničega oko sebe, nego niti sebe samih.

To je jedan od razloga zašto sam uvjeren da je ovaj naš svijet temeljen na osjetilima lažan, imaginaran. Zamislite da svijet gledate kroz 3D naočale. Kada ih skinete, dobiti ćete sasvim drugi dojam. Pretpostavljam da je to jedan od razloga zašto osobe koje prakticiraju meditacijske tehnike prilikom transa svijet doživljavaju na potpuno drugačiji način nego kada se probude iz transa. Jer ta dva svijeta, materijalni i duhovni, zaista jesu različiti, iako imaju dodirne točke u nekim aspektima.

NAPOMENA: Ovo je jedan od tekstova iz e-knjige Misli duhovnog anarhista!

Oglasi