…Dakle, razlika uma, duše, duha, srca, onako generalno?
Kako vi to doživljavate?
Što je sve to zapravo?
Najviše od svega toga zanima me srce.
Kad na Google upišete srce, izbaci vam hrpu informacija o srcu kao materijalnom dijelu tijela, iz biološkog poimanja. To mi se gadi, ovo naše materijalno društvo.

Potaknut ovim psihičkim poimanjem, zaista dolazim do zbunjenosti i impresioniranosti svime ovim.
Srce je centar duše, duha, uma, čega?
Što je još zapravo ono?
Postoji li uz dušu, uopće duh?
Što od toga određuje cijelu ljudsku psihu, jednu osobu?
Možda sve to navedeno?

…Um je mentalna predodžba našeg tijela, i sadrži sve naše misli, vjerovanja, apstrakcije. Um nije isto što i mozak. Mozak nije ni po ničemu tako poseban, kako ga znanstvenici doživljavaju. Mozak je samo organ, bitan organ, ali ništa više nego hrpa stanica. On ne određuje naše misli, niti ih kontrolira. On je slijepi podanik našeg uma.

Duh i duša su u biti slične stvari, ali su ih kroz povijest često brkali. I jedno i drugo vezano je uz naše duhovno tijelo, alfu i omegu našeg cjelokupnog bića. Duh je naša suština, ono što postoji na oba svijeta, duhovnom i fizičkom. Duša je samo mentalno tijelo koje postoji samo na duhovnoj, tj. višoj vibracijskoj razini. Ono postoji kad je naše fizičko tijelo mrtvo, i čeka na novo rađanje. Duša je kao takva mentalni dio duha.

A “srce”, o kojem se često mnogo raspravlja je samo metafora za naše osjećaje i osjetila, i povezano je s našim osjetilnim bićem. Kontrolira naše osjećanje ljubavi, straha, mržnje, itd. Dokazano je da se u predjelu našeg fizičkog srca nalazi duhovni pandan koji je odgovoran za sve ono što pripisujemo srcu kao fizičkom organu.

Tako da treba razlikovati fizičko srce kao našu životnu pumpu, i “srce” kao duhovnu pumpu koja kontrolira naše osjećaje.

No i um, dušu, “srce” i naše fizičko i mentalno (tzv. astralno) tijelo nadgleda naš duh; jedini vladar našeg bića.

NAPOMENA: Ovo je dijalog iz e-knjige Grmljavina unutarnjeg uma!

Oglasi