…Znate li tko je bio Demis Roussos?

Ne znate.

A jeste ikada culi pjesme poput “Rain and Tears”, “My Friend the Wind”, “Forever and Ever”, “Goodbye My Love, Goodbye”, “Velvet Mornings”, “It´s Five O´Clock”, “Lovely Lady of Arcadia”, “We Shall Dance”, “Follow Me”, te mnogobrojne originalne i cover pjesme na drugim jezicima poput “Guantamera”, “Ave Maria”, “Quand je táime”, “Schönes Mädchen aus Arcadia”…

A znate li da je on svojevremeno, posebno u 1970-ima, bio jedan od najpopularnijih pjevaca na svijetu, s unikatnim glasom opernog pjevaca i posebnim tonalitetom kojeg nitko tada a ni do danas nije mogao kopirati.

Ova velika legenda popularne glazbe svoju glazbenu karijeru zapocela je vec u najranijem djetinjstvu, u bizantinskom zboru u rodnoj Aleksandriji u Egiptu. Kasnije, njegovi grcki roditelji, vratili su se u Atenu, a tamo je tada vec tinejdzer, Demis (punim imenom Artemious Ventouris Roussos), krenuo u svoje prve vece poduhvate.

Prvi veci nastup ostvario je s progresivnim rock bandom “Apfrodite´s Child”, u kojem je prvo pjevao, a zatim i svirao, zajedno s kolegama Loukasom Siderasom, Silverom Koulourisom i Evangelosom Papathanassiou (kasnije poznatijim pod imenom Vangelis). Njihove najpopularnije pjesme bile su “Rain and Tears”, “It´s Five O´Clock”, “Spring, Summer, Winter and Fall” i “End of the World”.

RainAndTearsFB[1]

Nakon sto su se clanovi razisli (iako su ostali u dobrim vezama, posebno Demis i Vangelis), Demis je krenuo u solo karijeru i postigao svjetsku slavu.

Vangelis se s druge strane proslavio velikom skladateljskom karijerom, posebno u skladanju instrumentalne glazbe za filmove, tzv. sountrack. Najpoznatiji Vangelisovi radovi su instrumentalna djela za filmove “Vatrene Kocije” (“Chariots of Fire”) i “Osvajanje Raja” (“Conquest of Paradise”).

51vQCgwa-ML[1]

Nakon velike slave u 1970-im godinama, u 1980-im za Demisa je nastalo jedno tesko razdoblje, gdje je imao malo hitova, a i sve je vise imao problema s prekomjernom tezinom, od cega je patio sve do samog kraja zivota, zbog cega je i umro 25. sijecnja 2015., prije nepune tri godine. U svojoj karijeri prodao je preko 60 milijuna albuma, pa ga se pamti kao najveceg pjevaca svih vremena.

Uz njega i Vangelisa, sto se tice najpoznatijih grckih pjevaca i skladatelja modernog vremena (od 1950-ih na ovamo), tu se isticu i svjetski poznata pjevacica i skladateljica Nana Mouskouri, vjerojatno najprodavanija glazbenica na svijetu, koja je do sada izdala preko 200 albuma na 10-ak jezika, a najpoznatije pjesme su joj nenadmasna “Ta Pedia tou Pirea” (“Djeca Pireja”), po kojoj je i snimljen istoimeni film (glavnu ulogu u njemu je glumila Melina Mercouri), “To Gelakaki” (grcka uspavanka, pjevala ju je u duetu s Demisem Roussosom) i “Happy to be on the Islands in the Sun” (takodjer u duetu s Demisem); te neizostavni grcki skladatelj Mikis Theodorakis s njegovom iznimno popularnom modernom izvedbom pjesme i popularnim grckim plesom “Sirtaki” (kojeg je jako popularizirao film “Grk Zorba”, s Anthony Quinn, Irene Papas i Alan Batesom u glavnim ulogama), koji se izvodi uz neizostavni grcki instrument Bouzouki (cita se buzuki).

55907d08fc841f3734852bfb782cbaea690b0627[1]

hqdefault[1]
Scena iz filma “Grk Zorba” (ples Sirtaki)
Bouzouki2[1]
Bouzouki

Poznajete li i vi pjesme i djela Demisa ili nekog od ovdje spomenutih autora?

Koliko poznajete ostale grcke pjesme i djela?

Da li vam se svidja tzv. grcki melos i kultura?

Da li se i sami bavite skladanjem, pisanjem pjesama, pjevanjem…?

Ostavite svoje komentare na dnu ovog posta…

Vise o Demisu na:

EN Wikipedia

Demis Roussos – The Greatest Hits (slusajte njegove najbolje hitove na Youtube-u)