…Iako najvise volim pisati o umjetninama, posebno onih iz podrucja likovne umjetnosti, ipak mi srce najvise “zatitra” kada vidim djela iz podrucja primjenjene umjetnosti, narocito kad se radi o rucnim radovima iliti rukotvorinama, koji osim estetske vrijednosti, imaju i onu funkcionalnu (o tome sam pisao u tekstu Kako sam se “navukao” u svijet primjenjene umjetnosti i dizajna).

Djelima koja su toliko osebujna, interesantna, unikatna i u toliko mnogo razlicitih vrsta i stilova, da ih je gotovo nemoguce svrstati u neke umjetnicko-obrtnicke okvire (iako postoji neka opca podjela vrsta rukotvorina iliti Handicraftsa; vidi link).

Jedni od takvih namjensko-umjetnickih djela su i radovi moje FB kolegice Ane Karabatić i njezinog poduzeca Sapunerija Rustika, koje se bavi izradom unikatnih i svrsishodnih sapuna, tih neobicnih pratitelja ljudske higijene i zdravlja, onih koji su omogucili covjecanstvu bolji i zdraviji zivot (sapun je poznat vec tisucama godina, ali su ga mnogi stoljecima vrlo rijetko koristili, sto je i jedan od razloga zasto su zbog kronicnog nedostatka opce higijene stoljecima vladale smrtonosne bolesti poput kuge, kolere, sifilisa, gonoreje, velikih boginja i svih ostalih posasti vezanih vecinom uz losu higijenu i opcenito lose zivotne uvjete stanovnika minulih vremena).

Na nasim exYu prostorima, kao i izvan ove regije, ima mnogo proizvodjaca originalnih i rucno izradjenih sapuna, ali malo je onih koji su toliko osebujni kao umjetnica-obrtnica koju predstavljam u danasnjem tekstu, a o kojoj sam vec pisao u obliku svojeg mini online intervjua u tekstu naknadno prevedenom na engleski jezik; Creative authors: Ana Karabatić – art in the world of hygiene) .

Umjesto da vam dalje pricam o njoj i njezinim radovima, predstaviti cu vam nekoliko njezinih osebujnih sapuna, od mnostva koje mozete vidjeti na njezinoj web stranici Sapunerija Rustika, koje je dio OPG Delić iz Tucepa, malog prekrasnog mjesta i omiljene turisticke destinacije nekoliko kilometara juzno od grada Makarske u Hrvatskoj (mjesta kroz koje sam i sam prosao na svojoj prvoj pjesackoj avanturi), na istocnoj obali Jadrana, u Splitsko-dalmatinskoj zupaniji.

med
Sapun s medom, osebujnog izgleda…

nocnjak

sare1
“Wild Jungle” sapuni s okusom narance i ruzmarina…

terra

P.S. I da, za kraj, zasigurno se pitate kakve veze ima Hippy pokret i Djeca cvijeca 1960-ih i 1970-ih godina s ovim sapunima i ovim tekstom?

Zapravo nista, osim da je dizajn ovih sapuna toliko interesantan, da me s ovim osebujnim sarama podsjeca na naslovnice glazbenih albuma mnogih bendova iz perioda psihodelicnog rocka i popa, koje je bilo direktno vezano za spomenuti Hippy pokret, Djecu cvijeca, glazbene festivale poput najpoznatijih u Montereyu i Woodstocku, Scotta McKenzie-ja i njegovu pjesmu “San Francisco”, inace jednu od nesluzbenih himni Hippy pokreta (uz cuvenu “California Dreaming” grupe The Mamas and The Papas)…