…Nakon svih silnih fotografija, slika, skulptura i rukotvorina, dosao je trenutak da se nesto kaze i o literaturi, tj. pisanim djelima, i to posebno onih manje poznatih autora s nasih, kako ja volim reci exYu prostora.

Danas vam predstavljam radove umjetnice Jelene Hrvoj, knjizevnice i likovne umjetnice iz Zaboka, mjesta u Hrvatskom Zagorju, koja se, koliko sam imao za vidjeti na njezinom FB profilu i web stranicama, bavi pisanjem prica iz znanstvene fantastike, djela koja sam kao student upijao kao sto spuzva upija vodu.

Istina, vecina tih SF knjiga imale su mnogo vise od puke znanstvene fantastike, vecinom su bile vezane uz elemente horora, magije i mistike itd., poput npr. serijala Diablo (razni autori), Fondacija (ili Zaklada) Isaaca Asimova (jednog od utemeljitelja astrofizike, astrobiologije i robotike; inace kemicara po struci) ili nenadmasno djelo Douglasa Adamsa, serijal Vodica kroz galaksiju za autostopere, po kojoj je snimljen i istoimeni i vrlo popularni britanski filmski serijal.

Knjiga “Dedivinacija – Nacija Psihoze” autorice Jelene Hrvoj, na prvi pogled (prema opisu knjige) cini se kao jedno neobicno djelo SF-a, kojeg jos nisam imao prilike procitati, ali mozda i budem, nikad se ne zna. No, ono sto me jos vise zaintrigiralo kod pregleda njezinih radova su njezini iznimni crtezi, koji predstavljaju neku vrstu nadrealnih zenskih portreta, te su me zbog toga prisilili da ovu autoricu i njezina djela prikljucim mojem popisu domacih kreativnih (remek)djela pretezno neafirmirinaih i nepoznatih autora.

Vise o autorici i njezinim djelima procitajte na njezinoj FB stranici: Jelena Hrvoj-writer

Uzivajte u njezinim crtezima, i ne zaboravite naruciti i procitati njezinu ne sumnjam osebujnu SF knjigu!

dedivinacija

scarab
“Scarab”

oko

mistika