…Rucni radovi uvijek su bili ono nesto sto me posebno intrigiralo, jos od malih nogu, kad sam gledao kako moja baka iz malog slavonskog sela rucno izvezuje goblene, stolnjake, narodne nosnje i sve ostale slicne tekstilne pokucne radove. Isto je bilo kad sam gledao kako tetina prijateljica pravi razne drvene predmete metodom rezbarenja, kako ih sa svojim muzem polako pretvara u mala remek djela.

Moj danasnji top umjetnik s nasih, exYu prostora, dolazi iz zemlje planina, suma, rijeka, jezera i spilja, iz male ali prekrasne Slovenije (koju sam i sam upoznao na svojoj trecoj pjesackoj avanturi kroz predjele juzne Slovenije, na dionici od Brezica na istoku do Portoroza na zapadu, ne tako davne 2016. godine), iz malog mjesta na obali rijeke Drave, iz mjesta koje je najpoznatije po svojem industrijskom divu Perutnini, iz mjesta Ptuja, mjesta kroz koje sam prosao prosle godine na svojem putu do Njemacke.

I upravo na tom putu sreo sam danasnjeg umjetnika, Srečka Molka, inace osebujnog umjetnika rukotvorca, ljubitelja svoga grada Ptuja, koji od drvenog materijala pravi prava mala cudesa.

I to ni vise ni manje nego nakit: ogrlice, nausnice, narukvice i prstenje koje vecinom izradjuje za posebne prigode, poput zaruka ili vjencanja. Kao veliki ljubitelj svega sto je prirodno, koristi samo prirodne materijale, uz drvo tu su jos i metali i drago te poludrago kamenje, koje strpljivo inkorporira (ugradjuje) u svoja mala remekdjela. Na svojoj web stranici Srečko Molk govori kako ne boji drvo, barem ne izravno, i kako iskoristava geometriju i sva svojstva sirovog drvnog materijala kako bi od njega izvukao maksimum.

Web stranica ovog osebujnog autora: Srečko Molk (na slovenskom i engleskom)

FB web stranica: Srečko Molk “Wooden Jewelry”

Na njegovim stranicama ima zaista mnogo krasnih djela, ali ja sam zbog jednostavnosti i svojih pravila izabrao “samo” cetiri koje vam prikazujem na kraju ovog novog teksta, ovog predstavljanja novog kreativnog autora s exYu podrucja u kategoriji Kreativnost na djelu…

narukvice

nausnice2

prsteni

nausnice