…Znate li sto je to dekupaž i u koje se svrhe koristi?

Dekupaž (franc. decoupage; od decouper = rezati ili izrezivati iz necega), stara je tehnika izrezivanja ili trganja komadica papira i ostalog ukrasnog materijala, te njegovo ljepljenje na mnoge, vecinom uporabne predmete (iako se mogu koristiti razni predmeti, vecinom se to radi na predmetima od drveta i stakla).

Ukrasni papirici (npr. iz novina, casopisa, ukrasnog papira za darivanje, specijalnog papira s gotovim motivima) polako se slazu i lijepe na zeljeni predmet (npr. boce, komade namjestaja, okvire slika, metalne posude, zrcala, keramiku itd.), te raznim drugim sredstvima poput voska, raznih premaza, zlatne i ugljene prasine itd., dovode do savrsenstva. Nakon mnogo lijepljenja, ukrasavanja, dotjerivanja i cestog susenja ljepila u medjukoracima, dobiva se malo remek djelo, jer stari predmet izgleda kao nov, a svi ti novi ukrasi izgledaju kao da su naslikani ili nacrtani, a ne zalijepljeni uz pomoc papirica i mnogobrojnih vrsta ljepila, dodataka i alata poput kistova, ugladjivaca itd.

decoupage2[1]

Ova metoda potjece jos od nomadskih plemena koji su prije mnogo tisucljeca zivjeli na prostorima istocnog Sibira, od kuda su dosli u Kinu, a potom, Putem svile, dosli do renesansne i kulturnom bogate i revolucionarne Italije, da bi se zatim prosirili ostatkom Europe, a kasnije i ostalog svijeta.

decupage-modnoerukodelie-belova-nina-01[1]
Kovceg starih sibirskih nomada

Najpoznatija dekupažistica bila je Mary Delany, britanska umjetnica iz 18. stoljeca, koja je svojim radovima zadivila mnoge, a posebno tadasnjeg britanskog kralja George-a III. i njegovu kraljicu Charlotte-u od Engleske. Ono sto je zanimljivo kod ove gospođe je da se ovim oblikom umjetnosti, ovim rukotvorinama, pocela baviti tek u svojoj 71. godini, i do svoje 88. godine (kad ju je vid trajno napustio) kreirala oko 1700 radova, gdje je uz rucno crtanje i papirnate rupcice s vrlo preciznim crtezima biljaka, postala poznata najvise medju aristokracijom, pretezno zenskog spola. Njezine zbirke ovih radova Mary je nazvala “Papirnatim mozaicima”.

5427562553_405a61eeb6_b[1]
Mary Delany i njezini mozaici…

Vise o dekupažu, procitajte na Google-u, Wikipediji ili pogledajte na nekim zanimljivim Youtube video uradcima:

Decoupage tehnika

Decoupage (EN Wikipedia)

How To Decoupage : A Beginners Guide

What is Decoupage?

How to Decoupage (Tutorial)?

Decoupage for beginners