…Danas cemo malo zaploviti morima ovog svijeta, ali ta mora nisu sacinjena od vode i pijeska, u tim morima ne plivaju velike morske nemani, bica iz maste, tu necete naci izgubljene galije prepune spanjolskih zlatnika niti dragulje iz juzne Afrike.

Ono o cemu cemo danas pricati su brodovi, stari ratni brodovi koji su vec odavno nasukani, koji su odavno vec na suhom doku. I nisu to velike galije, karavele, krstarice i jahte, ne to uopce nisu pravi brodovi.

Samo njihove vjerne umanjene kopije. Dobre i kvalitetne kopije.

A gdje se nalaze?

U bocama, staklenim bocama, zacepljene drvenim cepovima, i cekaju neko bolje vrijeme, vrijeme da se ponovno otisnu na izgubljeno more, da ih neke nove silne orkanske oluje nose sa zapada prema istoku, prema novim neistrazenim zemljama.

Naravno, mogli ste vec shvatiti da ovaj post nece govoriti o ratnom pomorstvu, niti brodostrojarstvu. Ne, necemo govoriti o tehnicko-znanstvenom aspektu ove tematike, nego o umjetnickom izricaju.

51_broduboci_620x0[1]

O obrtu, rukotvorinama, izradi drvenih maketa i modela starih ratnih brodova. Izrada umanjenih kopija brodova, pa tako i onih starih ratnih nije neka novost. Ovakve kopije izradjuju se vec stoljecima (svi se sjecamo filmske scene iz Policijske akademije kad je pozornik Mahoney (ili Tackleberry) slomio drvenu maketu broda policijskog nacelnika), ali zanimljivo je kad takve umanjene brodove slozite u staklenoj boci.

Takvim unikatnim rukotvorinama bavi se nas danasnji protagonist, gospodin Dragan Marković iz Podgorice, glavnog grada Republike Crne Gore. On se ovim zanimljivim poslom/hobijem bavi vec cca 30 godina, a sve sto izradi je unikatno i osebujno, nema dva ista broda, cak ni izbliza.

1000_1522487315brod_u_boci_11[1]
Neki od radova Dragana Markovića

Osim ovog gospodina, i drugi vole izradjivati brodove, taj vrlo delikatan posao koji zahtijeva puno strpljenja, mnogo sitnih drvenih dijelova, posebnih lijepila i ostalog alata…

article-2068499-09BB126E000005DC-42_634x398[1]
Najveci brod u boci na svijetu…

Vise o ovoj temi procitajte u slijedecim tekstovima ili pogledajte u slijedecim Youtube video linkovima:

Dragan Marković – brodovi u boci

Building a Ship in a Bottle: 14 steps

The hobby of making ships in bottles

The world’s largest ship model in the bottle

 

How to build a ship in the bottle

How It’s Made: Ship-In-a-Bottle