“Srđan Dimić, rođen 1981. godine u Zemunu (Beograd), Srbija. Crtanjem i umetničkim delovanjem počinje da se bavi od najranijeg detinjstva. Pravac delovanja i bavljenja zidnim i angažovanim slikarstvom i 3D grafitima definisao je u jeku ratnih sukoba.

Srđan Dimić Demon je pionir beogradske grafiti scene i pripada staroj školi crtača. Prvi na sceni radi 3D grafite i do danas ostaje veran ovom stilu.

Oslobođen političkih stigmi i predrasuda, otvorio put i debelo ”utabao staze” za sve trenutne i aktuelne umetnike iz oblasti grafita, street art-a, popularne izrade murala (savremenog karaktera, proisteklih iz grafita).

Srđan Dimić Demon je prvi i (još uvek) jedini grafiti umetnik koji je uzeo učešće u (42.) Oktobarskom salonu (u selekciji Ere Milivojevića) 2001. godine.

Pod radnim naslovom Umetnost viđena očima umetnika, bio je to prvi Oktobarski salon u trećem milenijumu i 21. veku, prvi koji je u celosti pripreman i ostvaren u postmiloševićevskoj Srbiji, i prvi na kom su radove birali isključivo umetnici.

U prvim godinama rada su usledile mnoge faze iscrtavanja što je tada podrazumevalo izvestan faktor rizika jer su prvi crteži nastajali na vagonima, mostovima, zidovima grada, gotovo uvek ilegalno.

Tehnika kojom se služio kako bi izrazio sebe, bila je (i ostala) u duhu vremena u kome stvara. Takođe, devedesetih i početkom dvehiljaditih, su upravo grafiti bili avangarda tog doba (što ponovo potvrđuje upravo učešće na Oktobarskom, 2001.).

S druge strane, Demon crtanje grafita bira i zbog praktičnih razloga tj. brzine izvođenja, i naravno efekta koji postiže kako kroz likovni i estetski aspekt tako i efekte u oku posmatrača i konzumenta umetnosti. Grafiti su možda i jedina umetnost besplatna, pružena ”na dlanu” korisnicima i na neki način se nameće, po nekad i agresivno, da bude primećena i kao takva upravo izaziva divljenje i strahopoštovanje u isto vreme.

Prve produkcije su bile uglavnom po Zemunu, zatim dalje po Beogradu (blokovi, centar…), zatim dve godine aktivnog iscrtavanja vozova i na kraju legalno delovanje. Produkcije legalno oslikanih zidova počinje da radi 2004. godine. Paralelno s tim razvija i modelovanje u plastici, crtanje i slikanje različitim tehnikama te projektovanje i dizajniranje figura Transformersa, koje radi tek stotinak umetnika širom sveta.

Radovi Srđana Dimića Demona su prepoznatljivi kroz kompulzivnu preciznost i perverznu pedanteriju. Umetnik inspiraciju pronalazi u konstruktivizmu, mašinama, robotici s posebnim naglaskom na industrijsku robotiku i kibernetiku koja se manifestuje kroz oslikavanje svojevrsnog autoportreta u vidu 3D slova.

Sve skice, zapravo, izrađuje u vidu minijatura, isključivo ručno, bez upotrebe digitalnih medija. Pored izložbi radova na platnu i mnogih autorskih radova, minijature praktično pronalaze sopstveni put, nezavisno od likovnog dela i kao takve su nekoliko puta izlagane u okviru raznih međunarodnih smotri umetnosti u minijaturi.

Opus Demonovih izvedenih radova broji preko dvije tisuće. Dimić iza sebe ima učešća na preko 40 festivala, jam-ova, izložbi, AIR programa, oslikavanja zidova na Balkanu i diljem Evrope…

Trenutno je u pripremi nekoliko izložbi od čega će u najskorije vreme biti realizovane u Banjaluci, Prijedoru, Beogradu, Zagrebu…”

…Vise o ovom interesantnom umjetniku i njegovim nadasve zanimljivim radovima procitajte i pogledajte na njegovom osobnom FB profilu!

soba2

soba

minijatura2

minijatura

kreativni nered
Kreativni nered…

grafit8

grafit7

grafit6

grafit5

grafit4

grafit2

grafit

auto