Libertas Nova

Explore the World of Imagination & Join the Mind Revolution!

Tko je I.C.?…

 

Fotka C
U Trstu, na pjesackoj avanturi kroz Sloveniju i regiju Trsta…

…Kristijan Kuš (alter ego Ianus Christius), mladi entuzijast, kreativac i avanturist; ljubitelj planina i otvorenih prostora (kao pješak avanturist samostalno prosao kroz cijelu Hrvatsku i dijelove Slovenije, Italije, Austrije i Bavarske), bivši dugogodišnji trkač, amaterski glumac, spisatelj i fotograf hobist, kemičar po struci, ljubitelj Zagreba i njegovih zanimljivosti, amaterski avanturistički vodič, Googleov lokalni vodič na 8. razini i još mnogo toga…

Trenutno zivi u Stockholmu, u Svedskoj…

Vise o njemu mozete pronaci na njegovom Facebook profilu na:

https://www.facebook.com/ianus.christius

Fotka A
U malom mjestu Lokve u Gorskom kotaru (u Muzeju žaba), u planinskom dijelu RH, na svojoj prvoj pjesackoj avanturi 2012…

Opsirnije o autoru

Kristijan Kuš, (alter ego Ianus Christius), rođen je 06.12.1981. u Zagrebu, glavnom gradu RH.

Obrazovao se u Kemijskoj i geološkoj tehničkoj školi (sada Prirodoslovna škola Vladimira Preloga) u struci kemijskog tehničara, kako bi mogao raditi u kemijskom laboratoriju kao asistent inženjerima prilikom obavljanja kemijskih analiza i projekata. Nakon neuspješnog studija kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, zaposlio se u analitičkom laboratoriju na analizi pesticida.

Tijekom razdoblja zaposlenja počeo je njegov sustavni ulazak u svijet mistike i duhovnosti, kreativnih projekata i filozofskih tematika s raznih područja ljudskog djelovanja. Česti posjeti gradskim knjižnicama, čitanje mnogobrojnih knjiga iz raznih područja, kao i šetnje i planininarenja padinama Medvednice, davale su mu novi poticaj da i sam ostvari neki uspjeh u svom životu. Nakon trogodišnjeg razdoblja previranja i teških financijskih i životnih okolnosti, odlučio se aktivnije uključiti u svijet kojeg je proučavao. Stoga je pokrenuo svoj privatni blog anarchy4all.bloger.index.hr, u kojem se bavio raspravama iz većinom filozofskih i duhovnih tema. Pišući mistične izreke, poeziju, tematske članke itd., a uz potporu blogera, odlučio se na jedan za njega potpuno novi poduhvat. Kao nekadašnji maratonac-amater i strastveni sportaš, odlučio je samostalno prijeći cijelu Zapadnu i Južnu Hrvatsku, pješice, uzevši sa sobom samo osnovne stvari, ali bez novaca i hrane. Odlučio je iskusiti svu težinu takvog puta. Na takvu privatnu sportsko-turističko-duhovnu avanturu krenuo je iz Zagreba 09.06.2012., a vratio se (u jednom komadu 🙂 ) 11.09.2012., nakon propješačenih 1850 km.

Fotka B
U Piranu, slovenskom turistickom gradicu na obali jadranskog mora…

Vrativši se s puta, odlučio je početi sa stvaranjem svog vlastitog e-časopisa, Libertas Nova, u kojem je pisao o temama koje su bile poznate i na njegovom blogu; o kreativnim igrama, zanimljivostima hrvatskih krajeva, kreativnim izumima, mističnim izrekama i mislima, poeziji prirode, tematskim tekstovima, kreativnim pitalicama, radovima čitatelja itd.

Godinu dana nakon prve avanture, 16.07.2013. krenuo je na pješačenje i drugom polovicom RH, od Zaprešića do Sv. Martina na Muri, preko Čakovca do Iloka, i natrag do Nove Gradiške.

Tri godine kasnije, u ljeto 2016., obavio je i treću pješačku avanturu, južnom Slovenijom, krenuvši od Zaprešića sve do Trsta i Portoroža.

Njegov cilj je da jednog dana otvori vlastitu privatnu školu koja promiče kreativnost i samospoznaju, ali na podjednakim svjetovnim i duhovnim temeljima, moderni prikaz nekada slavnih starogrčkih škola, Platonove Akademije i Aristotelova Liceja.

…Uz avanturizam i pisanje e-knjiga i časopisa, bavio se i dugoprugaškim trčanjem, pjevanjem u heavy metal bendu, glumom u nekim hrvatskim filmovima i serijama, planinarenjem, pisanjem članaka u “Prirodi”, srednješkolskim natjecanjima iz kemije…

Fotka D
U Grazu u Austriji, ispod dvorca Schlossberg…

…Krajem 2016./pocetkom 2017. poceo se baviti pisanjem postova o kreativnosti i samospoznaji, izradom kreativnih kvizova i učionica, vođenjem izleta, te promocijom drugih autora na libertasnova.wordpress.com…

…Na svojoj cetvrtoj i jednoj od najduzih pjesackih avantura krajem ljeta 2017., uz potragu za novim poslom, i nakon prolaska kroz Sloveniju (Ptuj, Maribor) i Austriju (s duzim boravkom u Grazu i Salzburgu) nasao se u Njemackoj (u München-u, sjedistu Bavarske), gdje je zivio i radio na svojim novim kreativno-inovativnim projektima.

U ljeto 2019., nakon dvije godine provedene na radu u Bavarskoj, odlucio je okusati svoju srecu u Svedskoj, zemlji koju je htio posjetiti jos od svojih studentskih dana, i gdje se i sada nalazi u njezinom glavnom gradu Stockholmu, te je odnedavno poceo uciti dva nova jezika, svedski i spanjolski, uz engleski i njemacki, koji je naucio u prethodnim godinama boravka u rodnoj Hrvatskoj, te u Austriji i Njemackoj…

Fotka E
U gradu Minhenu, u Njemackoj…

Vise o autoru mozete procitati i na gostujucim web stranicama i portalima:

Intervju: Kako je Kristijan postao Njemac?

Kristijan iz Zagreba pješači Hrvatskom

Zanesen ljepotama Lijepe Naše (portal Hrvatski Glas Berlin)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Utopia, you are standing in it!

Celebrating humanity's flourishing through the spread of capitalism and the rule of law

~ wander.essence ~

where travel meets art

Karine Leroux Photography

Minimalism - Textures - Abstraction

Moss and Fog

Beauty, design, and visual inspiration, everyday.

rabirius

photography and other things

Rebecca Nolda - Studio Notes

Exploring ideas in abstract painting, drawing, and collage

HLF Blog

Science, art, and dreaming

msamba

A blog from Manchester School of Samba

Balladeer's Blog

Singing the praises of things that slip through the cultural cracks

Artistcoveries

Discovering the joy of art

ESL Ventures

Teach ESL and Travel the World

Diary of an Aesthete

Follow the Journey...

Jalmurra

Science | Arts | Environment

Art&Science Collaborative - Zurich

Art Science Creativity Curiosity Perspective

sciartsci.wordpress.com/

A blog about science in art and art in science

MEMORIALISING DISEASE

What happened to everyone else? By Helen Birnbaum

Yamato Magazine

History, pop culture and art combine in a journal dedicated to the spirit of Japan.

%d bloggers like this: