Libertas Nova

Creativity & Self-Knowledge by Ianus Christius…

Tko je I.C.?…

 

Fotka C
U Trstu, na pjesackoj avanturi kroz Sloveniju i regiju Trsta…

…Kristijan Kuš (alter ego Ianus Christius), mladi entuzijast, kreativac i avanturist; ljubitelj planina i otvorenih prostora (kao pješak avanturist samostalno prosao kroz cijelu Hrvatsku i dijelove Slovenije, Italije, Austrije i Bavarske), bivši dugogodišnji trkač, amaterski glumac, spisatelj i fotograf hobist, kemičar po struci, ljubitelj Zagreba i njegovih zanimljivosti, amaterski avanturistički vodič, Googleov lokalni vodič na 8. razini i još mnogo toga…

Trenutno zivi i radi u Minhenu, Bavarska, Njemacka…

Vise o njemu mozete pronaci na njegovom Facebook profilu na:

https://www.facebook.com/ianus.christius

Fotka A
U malom mjestu Lokve u Gorskom kotaru (u Muzeju žaba), u planinskom dijelu RH, na svojoj prvoj pjesackoj avanturi 2012…

Opsirnije o autoru

Kristijan Kuš, (alter ego Ianus Christius), rođen je 06.12.1981. u Zagrebu, glavnom gradu RH.

Obrazovao se u Kemijskoj i geološkoj tehničkoj školi (sada Prirodoslovna škola Vladimira Preloga) u struci kemijskog tehničara, kako bi mogao raditi u kemijskom laboratoriju kao asistent inženjerima prilikom obavljanja kemijskih analiza i projekata. Nakon neuspješnog studija kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, zaposlio se u analitičkom laboratoriju na analizi pesticida.

Tijekom razdoblja zaposlenja počeo je njegov sustavni ulazak u svijet mistike i duhovnosti, kreativnih projekata i filozofskih tematika s raznih područja ljudskog djelovanja. Česti posjeti gradskim knjižnicama, čitanje mnogobrojnih knjiga iz raznih područja, kao i šetnje i planininarenja padinama Medvednice, davale su mu novi poticaj da i sam ostvari neki uspjeh u svom životu. Nakon trogodišnjeg razdoblja previranja i teških financijskih i životnih okolnosti, odlučio se aktivnije uključiti u svijet kojeg je proučavao. Stoga je pokrenuo svoj privatni blog anarchy4all.bloger.index.hr, u kojem se bavio raspravama iz većinom filozofskih i duhovnih tema. Pišući mistične izreke, poeziju, tematske članke itd., a uz potporu blogera, odlučio se na jedan za njega potpuno novi poduhvat. Kao nekadašnji maratonac-amater i strastveni sportaš, odlučio je samostalno prijeći cijelu Zapadnu i Južnu Hrvatsku, pješice, uzevši sa sobom samo osnovne stvari, ali bez novaca i hrane. Odlučio je iskusiti svu težinu takvog puta. Na takvu privatnu sportsko-turističko-duhovnu avanturu krenuo je iz Zagreba 09.06.2012., a vratio se (u jednom komadu 🙂 ) 11.09.2012., nakon propješačenih 1850 km.

Fotka B
U Piranu, slovenskom turistickom gradicu na obali jadranskog mora…

Vrativši se s puta, odlučio je početi sa stvaranjem svog vlastitog e-časopisa, Libertas Nova, u kojem je pisao o temama koje su bile poznate i na njegovom blogu; o kreativnim igrama, zanimljivostima hrvatskih krajeva, kreativnim izumima, mističnim izrekama i mislima, poeziji prirode, tematskim tekstovima, kreativnim pitalicama, radovima čitatelja itd.

Godinu dana nakon prve avanture, 16.07.2013. krenuo je na pješačenje i drugom polovicom RH, od Zaprešića do Sv. Martina na Muri, preko Čakovca do Iloka, i natrag do Nove Gradiške.

Tri godine kasnije, u ljeto 2016., obavio je i treću pješačku avanturu, južnom Slovenijom, krenuvši od Zaprešića sve do Trsta i Portoroža.

Njegov cilj je da jednog dana otvori vlastitu privatnu školu koja promiče kreativnost i samospoznaju, ali na podjednakim svjetovnim i duhovnim temeljima, moderni prikaz nekada slavnih starogrčkih škola, Platonove Akademije i Aristotelova Liceja.

…Uz avanturizam i pisanje e-knjiga i časopisa, bavio se i dugoprugaškim trčanjem, pjevanjem u heavy metal bendu, glumom u nekim hrvatskim filmovima i serijama, planinarenjem, pisanjem članaka u “Prirodi”, srednješkolskim natjecanjima iz kemije…

Fotka D
U Grazu u Austriji, ispod dvorca Schlossberg…

…Krajem 2016./pocetkom 2017. poceo se baviti pisanjem postova o kreativnosti i samospoznaji, izradom kreativnih kvizova i učionica, vođenjem izleta, te promocijom drugih autora na libertasnova.wordpress.com…

…Na svojoj cetvrtoj i jednoj od najduzih pjesackih avantura krajem ljeta 2017., uz potragu za novim poslom, i nakon prolaska kroz Sloveniju (Ptuj, Maribor) i Austriju (s duzim boravkom u Grazu i Salzburgu) nasao se u Njemackoj (u München-u, sjedistu Bavarske), gdje i sada zivi i radi na svojim novim kreativno-inovativnim projektima…

Fotka E
U gradu Minhenu, u Njemackoj…

Vise o autoru mozete procitati i na gostujucim web stranicama i portalima:

Intervju: Kako je Kristijan postao Njemac?

Kristijan iz Zagreba pješači Hrvatskom

Zanesen ljepotama Lijepe Naše (portal Hrvatski Glas Berlin)

Advertisements
%d bloggers like this: